De tweede Rijkste Belgische familie de Spoelberch hult zich zoveel mogelijk in stilzwijgen en houdt de pers liefst zo ver mogelijk uit haar kastelen. In 1991 lukte dat niet meer. Toen ging het proces van start tegen de 26-jarige Thomas de Spoelberch. Die werd veroordeeld tot levenslange dwangarbeid nadat hij zijn 12-jarig buurmeisje had gewurgd. Na dit familiaal drama bleef het opnieuw relatief stil rond de familie tot “suikertante” Amicie de Spoelberch in 2001 op 77-jarige leeftijd trouwde met de 15 jaar jongere Serviër Luka Bailo. En tot overmaat van ramp ook nog eens zijn twee zonen adopteerde. Twee zonen die ze later tevergeefs probeerde te onterven.
De familie de Spoelberch stelde met stilzwijgend genoegen vast dat hun tante Amicie ongehuwd door het leven stapte. Eerder al had Amicie haar broer Roger verloren. Die was kinderloos gestorven. Amicie zat dus op een stapel AB-Inbev aandelen. Uit latere stukken die werden neergelegd bij de rechtbank werd haar vermogen geschat op 650 miljoen euro. De familie rekende er op dat dit vermogen op één of andere manier terug zou keren naar de familiale erfgenamen die Amicie zou uitkiezen.
Maar dat gebeurde dus niet. Amicie ontmoette op 75-jarige leeftijd de 15 jaar jongere Serviër Luka Bailo. Die bouwde zijn eigen vermogen op in Servië. Als vijftiger was hij vooral veel te vinden in de casino van Scheveningen. Amicie viel radicaal voor de Serviër. In 2001 huwden beide geliefden. Bailo was duidelijk niet de meest simpele mens. Rapporten van de geheime diensten brachten hem in verband met de Oost-Europese georganiseerde misdaad. Als genaturaliseerde Belg woonde Bailo in een klein kasteeltje in Ukkel. In januari 1998 overleed er ’s nachts een jonge vrouwelijke arts die hij had uitgenodigd. Een ongeval, concludeerde het parket. Later werd zijn kasteel twee keer overvallen. De tweede keer op het moment dat hij het bezoek had van twee jonge vrouwen.
Het hoeft niet gezegd dat de adellijke familie de Spoelberch niet echt was opgezet met het huwelijk van hun tante. Maar het werd nog erger. Bailo bracht uit een vorig huwelijk twee zonen mee, Patrice en Alexis. Amicie zou beide jongens adopteren waardoor ze officieel erfgenaam werden van de groep AB Inbev.
Het gerechtelijk onderzoek naar Bailo eind vorige eeuw resulteerde onder meer in een huiszoeking. Bailo bood de speurders daarbij een glaasje champagne aan. Tijdens de huiszoeking werden niet enkel wapens gevonden maar ook juwelen voor 350 miljoen Belgische frank of om en bij 8,7 miljoen euro. Bailo belandde in de cel en het dossier raakte in de publieke belangstelling. Amicie zei dat de edelstenen haar bezit waren die ze had toevertrouwd aan haar echtgenoot. Toenmalig minister van Justitie Tony Van Parys werd over de zaak ondervraagd in het parlement. Amicie slaagde er in een audiëntie te krijgen bij premier Guy Verhofstadt. Ze hield er een pleidooi ten gunste van haar echtgenoot en stelde dat ze slachtoffer waren geworden van een gerechtelijk complot. “Het enige wat we willen is dat we met rust worden gelaten.” aldus Amicie de Spoelberch.
Tot het onverwachtse gebeurde. Tijdens zijn strafrechtelijk proces overleed Bailo en liet zijn weduwe Amicie alleen achter. Bleek dat de man, al twee jaar kanker had. Amicie had ondertussen gemerkt dat beide zonen Bailo weinig omkeken naar hun zieke vader. Ze besloot beiden terug te onterven. Maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Amicie nam een Luxemburgse advocate onder de arm, Farida Chorfi, om beiden te onterven en de AB Inbev aandelen alsnog in een stichting onder te brengen. De 50-jarige Chorfi zag haar kans schoon en liet Amicie twee tegenstelbare testamenten tekenen. Daarbij werd Chorfi eigenaar van de AB Inbev aandelen die ze onderbracht in offshore vennootschappen. Patrice en Alexis Bailo, die ondertussen in Zwitserland leefden en de Spoelberch aan hun naam toevoegden, lieten dat niet over hun kant gaan en legden in Luxemburg klacht neer tegen Chofri. Tijdens de diverse Lux Leaks en Panama Leaks kwamen verschillende constructies boven water gebonden aan het dossier van Amicie de Spoelberch. Farida Chofri werd veroordeeld tot 24 maanden cel waarvan 15 maanden voorwaardelijk. De aandelen kwamen terug in handen van de broers Bailo. Die leven nu rijkelijk van hun dividenden. Volgens hun website interesseren ze zich aan muziek, gaming, auto’s en reizen. Maar ze zijn ook succesvolle zakenmannen en mecenassen. Naar eigen zeggen.