UPDATE – Familiaal drama: Mimi Ullens de Schooten neergeschoten door haar stiefzoon Nicolas

Mimi Ullens (links) met haar echtgenoot Guy (rechts) en tussen hen in toenmalig premier en huidig Europees voorzitter Charles Michel. (Foto: Belga Images)

De 70-jarige barones Myriam Ullens de Schooten Whettnal is deze morgen voor haar villa in Lasne doodgeschoten door haar stiefzoon Nicolas. De twee zouden al langer ruzie hebben gehad over een erfeniskwestie. De 58-jarige stiefzoon Nicolas Ullens werd ter plaatse opgepakt door de politie. Myriam, Mimi voor de vrienden, was de tweede echtgenote van de nu 88-jarige suikermiljardair Guy Ullens de Schooten. Het echtpaar bouwde in de vorige eeuw een eigen museum uit in hedendaagse Chinese kunst in Bejing. Guy Ullens de Schooten werd eerder getroffen door een beroerte. Zijn zoon Nicolas Ullens de Schooten beschuldigde er daarop zijn stiefmoeder Mimi van het familiefortuin te verkwisten. Dat zou volgens sommige bronnen de aanleiding zijn geweest van het dodelijk schietincident. Nog opmerkelijk, Nicolas Ullens de Schooten lanceerde een corruptiedossier tegen Waals liberaal kopstuk Didier Reynders. De man maakte daarbij gebruik van gegevens verzameld door de Staatsveiligheid, zijn vroegere werkgever.

Barones Myriam Ullens de Schooten Whettnal werd geboren als Myriam Lechien en bracht haar jeugd door in Duitsland, waar haar vader officier was voor het Belgische leger. Op vijftienjarige leeftijd werd ze naar een kostschool in België gestuurd. Op 24-jarige leeftijd ging ze van start met een cateringdienst La Petite Salade. Later volgde een banketbakkerij in Brussel, Sweetly. In 1991 ontmoette ze Guy Ullens. Na hun huwelijk in 1999 trok ze samen met haar man naar Nepal waar ze een weeshuis oprichtte, een school en twee opvangcentra voor behoeftige kinderen. Nadat ze borstkanker had overleefd, richtte ze in 2006 de Mimi Ullens Foundation. Die ging in zeven oncologische ziekenhuizen in België, Zwitserland en Frankrijk psychologische ondersteuning aanbieden aan kankerpatiënten. Later ging ze zich ook toeleggen op steun voor kankerpatiënten onder meer met toelevering van pruiken. Dat alles bracht haar ook in nauw contact met het Belgische en Britse koningshuis.Ze verwierf de toegang tot haar fortuin in eerste instantie via haar echtgenoot Guy Ullens de Schooten. Eric Wittouck en Guy Ullens, aangetrouwde neven, waren tot 1989 de aandeelhouders van het bedrijf Tiense Suiker. Ullens was daarbij de minderheidsaandeelhouder. In 1989 werd het Belgische suikerbedrijf voor net geen 1 miljard euro verkocht aan het Duitse Sudzucker. De meerwaarde op die verkoop van Tiense Suiker werd gerecycleerd binnen de Luxemburgse holding Artal. Het was de Angelsaksische advizeur Boston Consultancy die Wittouck aanraadde een deel van die opbrengst te investeren in het Amerikaanse Weight Watchers. Die investering leverde Wittouck en Artal ook jarenlang mooie resultaten op. In 2020 kocht Wittouck de Artal-aandelen van Guy Ullens over.

Guy Ullens vestigde zich definitief in Zwitserland. Hij en zijn echtgenote Mimi verkochten medio 2007 14 aquarellen van William Turner uit hun privé-collectie, goed voor een opbrengst van 21 miljoen dollar. Dat geld herinvesteerde Ullens in het Ullens Center for Contemporary Art in Bejing. In dat museum etaleerde het echtpaar de kunstwerken van hedendaagse Chinese kunstenaars dat ze doorheen de jaren hadden opgebouwd. Ook dat was een financieel succes. Guy Ullens, wiens vader nog ambassadeur was in China, kocht zeer regelmatig en zeer goedkoop werk van Chinese artiesten die slecht gedijden in het communistisch China. Maar met het openbreken van de Chinese economie, brak ook de Chinese kunstmarkt open. En meteen ook de portefeuille van Guy Ullens. Toch gaat het niet om het geld, zo zegt de miljardair, wel om zijn liefde voor de Chinese kunstenaars. (Lees verder onder de foto)

Mimi Ullens in 2008 naast koning Filip op een tentoonstelling van Chinese kunst. (Foto: Belga Images)

In 2019 kwam de jongste zoon van Guy Ullens, Nicolas, plots op het voorplan. Vele waarnemers stonden wat vreemd te kijken naar wat zich in september 2019 afspeelde in de hoogste politieke, gerechtelijke en financiële kringen. Nicolas Ullens de Schooten kwam immers naar buiten met een hele reeks vermeende corruptie aantijgingen tegen Didier Reynders. De toen 54-jarige Ullens was tot 2018 een medewerker van de Belgische Staatsveiligheid. Met de verklaringen van Ullens leek Reynders een mes in de rug te krijgen afkomstig uit precies die vermogende kringen waar hij goed mee vertrouwd is. Nadat de aantijgingen van Ullens publiek bekend raakten, steeg de druk sterk op het dossier. En in de publieke opinie bleef het stil. Op een soort geïmproviseerd perscontact stelde Ullens enkele dagen later dat hij enkel tot doel had de benoeming van Reynders als Europees commissaris van Justitie te blokkeren om zo de weg vrij te houden voor een gerechtelijk onderzoek. Hij vergeleek Reynders daarbij met de Amerikaanse maffiabaas Al Capone. Het Brussel parket opende daarop een onderzoek dat al na enkele dagen zeer snel werd afgesloten. Reynders trof geen schuld, zo luidde de conclusie. Didier Reynders werd daarmee van alle mogelijke en onmogelijke zonden in één klap witgewassen.

De komende dagen zullen er talrijke verhalen over Nicolas Ullens en zijn omgeving verschijnen in de pers. Het lot van Nicolas Ullens de Schooten lijkt daarmee een dramatische afloop te kennen.

UPDATE

Ondertussen kwam er ook een verklaring van het parket. Woensdagmorgen kwam de politie ter plaatse en trof het levenloze lichaam aan van Myriam Lechien (70), liggend in een Golf aan de bestuurderszijde. Het slachtoffer vertoonde meerdere schotwonden. Haar echtgenoot, Guy Ullens de Schooten (88), zat op de passagierszetel, in shock en gewond aan het been. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Donderdagochtend heeft Nicolas Ullens de Schooten, de zoon van Guy Ullens de Schooten en stiefzoon van het slachtoffer, zich gemeld bij de lokale politie in La Mazerine. De verdachte bood geen verzet en legde uit dat hij zijn stiefmoeder had vermoord. Hij droeg een vuurwapen, dat in beslag is genomen. De man is van zijn vrijheid beroofd, stelt het parket. De gerechtelijke politie van Waals-Brabant heeft de leiding over het onderzoek. Het forensisch laboratorium, een wetsarts en een ballistisch deskundige kwamen ter plaatse. De 57-jarige verdachte is donderdag verhoord door een onderzoeksrechter die hem heeft aangehouden op beschuldiging van moord en inbreuken op de wapenwet. Nicolas Ullens de Schooten legt zijn daad uit in de context van een familiaal conflict van financiële aard. Na een discussie in de ouderlijke woning zou hij zijn stiefmoeder in de wagen hebben aangereden, om daarna zes keer in de richting van het slachtoffer te schieten. De verdachte verschijnt maandag voor de raadkamer, die zal beslissen over zijn al dan niet verdere aanhouding.