Familie de Spoelberch verkoopt blauwe steen groeve aan Britse SigmaRoc

De Britse bouwmaterialengroep SigmaRoc neemt de Henegouwse steengroeve Carrières du Hainaut over. In die groeve wordt de befaamde blauwe steen gewonnen. De Britten betalen 45,1 miljoen euro aan de familie de Spoelberch. Die laatste, de tweede rijkste familie van België, is vooral bekend als referentie aandeelhouder van de Leuvense biergigant AB Inbev. Concreet koopt SigmaRoc CDH Developpement over, de holding boven Carrières du Hainaut. De verkopers zijn twee investeringsvehikels van de AB InBev-familie de Spoelberch, Cobepa en Verlinvest, en de managementvennootschap CDH Management. Inclusief schulden is de deal meer dan 80 miljoen euro waard. De Britten hebben de deal goed voorbereid. Enkele weken terug nog werd de Belg Jacques Emsens bestuurder van de groep.



De steengroeve in Zinnik (Soignies in het Frans) ontstond in 1888. Het is de grootse groeve in Europa voor blauwe steen, zegt overnemer SigmaRoc in een beursmededeling. Jaarlijks is er een productie van 1,5 tot 2 miljoen ton steen. En er is nog een reserve goed voor 150 jaar steenwinning aanwezig, klinkt het. Er werken 435 mensen, plus een indirecte tewerkstelling van 2.500 plaatsen. De volledige deal is gewaardeerd op 81,3 miljoen euro. Het bedrijf neemt immers ook schulden over van de steengroeve. De Britten financieren de overname met de uitgifte van nieuwe aandelen, wat 32,8 miljoen pond of 38 miljoen euro moet opleveren.

Vorige maand werd bekend dat de Belgische ondernemer-financier Jacques Emsens zijn steengroeve Philippe Cuvelier had verkocht aan de Britse beursgenoteerde groep SigmaRoc voor 2,2 miljoen euro. Emsens werd meteen ook niet-uitvoerend bestuurder van het Britse bedrijf dat gespecialiseerd is in bouwmaterialen. Bedoeling is dat hun nieuwe Belgische activiteit de uitvalsbasis wordt van hun Europese expansie. Dat is dus nu al een feit. Jacques Emsens is de zoon van de begin vorig jaar overleden Stanislas “Stany” Emsens. Hij was de man die de groep SCR-Sibelco uitbouwde tot een multinational in grondstoffen en mineralen. De moeder van Jacques Emsens is Marie-Claire Boël. Jacques Emsens is onder meer bestuurder bij de investeringsholding Sofina en de patrimoniumholding Union Financière Boël.