Familie Toye incasseert 11 miljoen euro op verkoop vertaalbureau Xplanation

Jan Toye

De familie van Jan Toye, gekend van hun brouwerij Palm, heeft haar belang van 49 % in het Leuvens vertaalbureau Xplanation verkocht aan de Deense groep Languagewire. Toye boekte daarop een meerwaarde van 11 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarrekening van hun patrimoniumholding Diepensteyn. Vorig jaar incasseerde de familie nog een minwaarde van 10 miljoen euro op het afstoten van haar belang in de fietsenproducent Eddy Merckx. Nog een jaar eerder was de verkoop van een meerderheidsbelang in hun brouwerij Palm goed voor een meerwaarde van 53 miljoen euro.

Xplanation was mee in handen van de families Herbots en Dossche en van de Diepensteyn-holding van Jan Toye. Het bedrijf vulde zijn organische groei aan met acquisities. In december 2018 nam het in München Matrix Communications over, met vooral klanten in automotive. Xplanation heeft tien vestigingen, waaronder Zürich, Wiesbaden, Londen en Atlanta. Het haalt meer dan 26 miljoen omzet met ruim 170 werknemers. Het bureau had dus een voldoende strategische grootte om een mooi overnamedoelwit te zijn. De naam Xplanation werd ondertussen vervangen door Languagewire.



Met Diepensteyn boekte Jan Toye vorig jaar een winst van 11,6 miljoen euro. Het eigen vermogen van de holding stijgt van 219 naar 231 miljoen euro.