Toye stoot Palm af

Jan Toye
Jan Toye (midden) met de familie Swinkels

Jan Toye heeft 60 procent van de brouwerij Palm verkocht aan de Nederlandse concurrent Brouwerij Bavaria. Tegen 2021 zullen de Nederlanders de volledige Belgische groep controleren. De biermerken Palm, Rodenbach, Geuze Boon, Cornet, Brugse Tripel, Steenbrugge, Estaminet en Arthur’s Legacy komen daarmee in Nederlandse handen. Een overnamebedrag is niet bekend, maar de Nederlanders hebben wellicht niet te veel betaald. Palm verkeert al enkele jaren in een sukkelstraatje. Toye slaagde er niet in zijn brouwersgroep terug op de rails te krijgen. Ook de overname van de brouwerij Rodenbach werd niet het verhoopte succes.



Brouwerij Bavaria is net als Palm nog in familiale handen, in casu de familie Swinkels. Bavaria is wel veel groter dan Palm. Bavaria is bekend van de gelijknamige pils, maar brouwt ook huisbieren voor winkelketens als Albert Heijn en Aldi. Bavaria staat voor een volume van 5,8 miljoen hectoliter in 2015. De omzet bedraagt 531 miljoen euro. Palm moet het doen met een veel beperktere productiecapaciteit van 1 miljoen hectoliter en een omzet van 52 miljoen euro. In 2104 bedroeg het verlies van Palm 1,1 miljoen euro, in 2013 0,5 miljoen. De voorbije 7 jaar daalde het personeelsbestand van de brouwerij van 240 naar 200 man.

Toye hoopte de terugval in de verkoop van de eigen merken op de binnenlandse markt te compenseren door nieuwe merken te lanceren en een groter exportcijfer. Beiden mislukten echter. Tegelijkertijd incasseerde de brouwerij klappen in de horeca, als gevolg van het rookverbod en strengere alcoholwetgeving.

Wat de plannen zijn van Bavaria met Palm is nog niet duidelijk. Voorlopig verandert er niets. Bavaria zegt dat de internationale verkoop van Palm zal worden, ondersteund door het eigen netwerk. De Nederlanders verkopen nu bier in 120 landen. De brouwerijen in België zullen blijven bestaan. Jan Toye wordt voorzitter van de Belgische Bavaria-dochter terwijl Jan_renier en Frank Swinkels bestuurder worden. Een overnamebedrag wordt niet bekend gemaakt.

Voor Jan Toye is de verkoop van Palm ongetwijfeld een tegenslag maar niet onoverkomelijk. Palm staat slechts voor 15 procent van de activa van de groep die vooral is verankerd in financiële investeringen en beleggingen.