Familie Van Belle bouwt eigen kattenmuseum uit in Asse

Eddy Van Belle bij het kasteel op domein De Morette. Het gebouw wordt in de toekomst een kattenmuseum. (Foto: Mozkito)

De nu 73-jarige hoofdaandeelhouder van de bakkerij- en voedingsgroep Puratos, Eddy Van Belle, is samen met zijn, zonen Cédric en Kevin al jaren aan het investeren in het uitbouwen van diverse musea. Vorig jaar kocht de familie het historische domein De Morette in Asse, 26 hectare groot, waarvan er 20 hectare ommuurd. Op de site bevinden zich verschillende historische gebouwen zoals een neoclassicistische kasteel met stalgebouw, een oude windmolen met ijskelder en een hoeve met notariswoning. Van Belle heeft nu toestemming om op het domein een aantal nieuwe gebouwen op te trekken. Het geheel kadert in de ombouw van de site tot een museum waarin de huiskat centraal staat. Bezoekers zullen er niet enkel alles vernemen over de 70 soorten huiskatten die er bestaan, ze zullen ze ook in levende lijve kunnen aanschouwen.

Eddy Van Belle verzamelt al sedert zijn jeugd een unieke collectie van 6.600 lampjes en binnenverlichting bij elkaar. In 2003 lanceerde hij in Brugge het lampenmuseum Lumina Domestica. Kort daarna zette zijn zoon Cédric ook in Brugge het chocolademuseum Choco Story op. En nog even later kwam er nog het enige frietmuseum ter wereld bij. De familie lanceerde de voorbije jaren chocolademusea in Parijs, Praag, Mexico, Beiroet en Brussel.Het kattenmuseum in Asse moet het werk worden van de zoon Kevin. Het voorbije jaar ontdekte de familie onder meer dat een deel van het kasteelgebouw door een brand werd vernield. De kelders onder die vroegere gebouwen zijn wel nog intact. De familie heeft nu toestemming om een deel nieuwe gebouwen op te trekken boven die kelders. Het kattenmuseum zelf wordt ondergebracht in het voormalige kasteelgebouw. Dat kasteel wordt gerestaureerd en in oorspronkelijke staat hersteld. Dat zal ook gebeuren met de riante boomgaard achteraan. “De boomgaard telt enkele unieke fruitsoorten.”, zo zegt Eddy Van Belle in de krant Het Laatste Nieuws. “Maar net als de rest van het domein ligt de boomgaard er verwaarloosd bij. Veel bomen hadden geen bloesem meer in het voorjaar. We gaan die boomgaard dus herstellen zodat er, naast een bezoek aan het kattenmuseum, ook doorheen het domein kan gewandeld worden. En van de vruchten uit de boomgaard gaan we compotes maken.”

Wanneer de site opent voor het publiek, is nog onzeker. “Dat kan zeker nog twee jaar duren.”, zegt Eddy Van Belle. “We hebben ook geen idee of het kattenmuseum rendabel kan worden. Dat moeten we dus afwachten. En is dat niet het geval, dan gaan we iets anders doen met dit domein. Die oude gebouwen, wij zijn daar verliefd op. Onze museumgebouwen in Brugge dateren van 1399 en 1480. Dat zijn prachtige dingen. Toch moeten we ook zien dat we ze voor een doel kunnen gebruiken. Anders heeft het geen zin om ze te kopen.”