Fernand Huts mobiliseert Pikante Rijkste Belgen

Wie vakantie in eigen land heeft, kan nog tot 30 september terecht in het waterkasteel van Moorsel. The Phoebus Foundation van logistiek ondernemer Fernand Huts biedt er een overzicht van vijf eeuwen Vlaams kantwerk. Huts haalde zowat al zijn rijke relaties uit de kast om de tentoonstelling op poten te zetten. Greet Van de Velde van lingeriebedrijf Van de Velde in Schellebelle stelde heel wat korsetten en lingeriesetjes uit het archief van haar familie ter beschikking. Jan Pieter De Nul, ceo van baggeraar Jan De Nul Group, bouwde onder meer de tentoonstellingsshop. Gewezen “bingokoning” Willy Michiels, die ooit eigenaar was van enkele kantwinkels in Brugge en zelf een kleine collectie kant heeft, leent zijn Waterkasteel in Moorsel uit als belangrijkste locatie voor de expo.



Met PiKant!, een overzicht van vijf eeuwen Vlaams kantwerk, zet Fernand Huts, de ceo van Katoen Natie, de schijnwerpers op zijn eigen kantcollectie. Maar de ambities van Huts reiken verder. Hij heeft ook een internationale missie. Momenteel bereidt Kant in Vlaanderen vzw, de koepelorganisatie van de kant-erfgoedgemeenschap, met een aantal partners een dossier voor om Vlaamse kant door de Unesco als immaterieel cultureel erfgoed te laten erkennen. Huts steunt het initiatief en wil dat Vlaamse kant werelderfgoed wordt.

Samen met zijn echtgenote beheert Huts al langer in Antwerpen een eigen collectie van historische kledij. Zijn eigen kunstcollectie bracht hij onder in de The Phoebus Foundation die wordt beheerd door de 36-jarige curator Katharina Van Cauteren. In het Gentse Caermersklooster organiseerde Huts eerder al Voor God en geld, over de bloeitijd in de Zuidelijke Nederlanden, en Oer, een expo over Vlaamse kunst tussen 1880 en 1930. Vossen was dan weer een culturele fietstocht in het Waasland rond het verhaal van Reynaert de vos. Die laatste werd opgezet door Koeken Troef!.het productiehuis van Bart De Pauw die in een publieke storm terecht kwam na betichtingen van seksueel overschrijdend gedrag. Ook voor PiKant werkte het bedrijf van De Pauw een zoektocht voor gezinnen uit.

PiKant! loopt van 30 mei tot en met 30 september in het Waterkasteel in Moorsel.