Filip en Delphine: de koning is dood, leve de koning

(Foto: Koninklijk Paleis)

Het paleis van Laken verraste vandaag vriend en vijand. Koning Filip had een persoonlijke ontmoeting met zijn halfzus Delphine. Broer en halfzus praatten drie uur informeel met elkaar. “Het was een warme ontmoeting” aldus het paleis in een opmerkelijk open communicatie. Die eindigde met de zin: “Deze band zal zich verder in familieverband ontwikkelen.” Dat kan dus niet gezegd worden van de band tussen vader koning Albert en dochter Delphine. Nu de juridische strijd tussen vader en dochter is beslecht, neemt de halfbroer het roer over. Filip rekent ook definitief af met zijn ouders. Met zijn gefrustreerde vader die onder druk van zijn bedrogen echtgenote zijn bloedeigen kind moest afzweren. En met zijn ongelukkige moeder die hem als kind niet de liefde gaf waar hij recht op had. De menselijke koning die met zijn opmerkelijke ontmoeting definitief afrekent met de onmenselijke koning.

Het was een korte mededeling van het paleis:Gezamenlijke boodschap van de Koning en Prinses Delphine:

Op vrijdag 9 oktober hebben wij elkaar voor de eerste maal ontmoet in het Kasteel van Laken. Het was een warme ontmoeting. Dit uitgebreid en bijzonder gesprek gaf ons de gelegenheid om elkaar te leren kennen. We hebben gesproken over onze eigen levens en onze gemeenschappelijke interesses. Deze band zal zich verder in familieverband ontwikkelen.

Filip & Delphine

Ondertekend met twee voornamen. Geen protocol. Belangrijker was de foto die het paleis mee stuurde. De koning, mooi gecast in een informeel witte jas, zonder das, minzaam glimlachend. Naast Delphine, ontroerd en aangedaan. Het ware mooier geweest was deze ontmoeting verborgen gebleven in de koele schaduw van het paleis. Nu moest ook het publiek de ontmoeting gepresenteerd krijgen. De kans blijft klein dat Delphine op officiële ontmoetingen ooit te zien zal zijn. Het paleis communiceert zelden zo open en bloot over privé kwesties. Nu wel. De koning is ook maar een mens. Maar nu meteen weer nadrukkelijk meegesleurd in de oorlog van perceptie.