Google legt 700 miljoen dollar op tafel voor Poolse “Hub” van Paul Gheysens

Paul Gheysens (Foto: Ghelamco)

Wie binnenkort de woorden “Ghelamco” en “Poland” googelt, zal wellicht uitkomen… bij Google zelf. Het bedrijf Google, gekend als de Amerikaanse internet zoekmachine, koopt immers het kantorencomplex ‘The Hub’ in de Poolse hoofdstad Warschau. Verkoper is de West-Vlaamse bouwheer en projectontwikkelaar Paul Gheysens en zijn bedrijf Ghelamco. Goolge betaalt voor het complex 700 miljoen dollar of om en bij 583 miljoen euro. Het technologiebedrijf is vandaag één van de belangrijkste huurders van het complex. ‘The Hub’ omvat drie gebouwen: een 86-meter hoog hotelgebouw en twee kantoortorens van 130 meter die onderling verbonden zijn met een platform van vijf etages. (zie foto onderaan) Er is plaats voor 2.500 mensen. Google zelf telt momenteel 1.000 werknemers in Polen.

Voor Ghelamco was ‘The Hub’ in 2019 één van de meest vernieuwende projecten. Daarbij werd onder meer de HoloLens technologie gebruikt van Microsoft bij de inrichting van de gebouwen. HoloLens integreert 3D gebruik in een kantooromgeving. Google bouwt zijn Poolse vestiging uit tot zijn belangrijkste uitvalsbasis in Oost-Europa. Recent maakte het bedrijf ook bekend 10 miljoen dollar te doneren voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en Polen. Naast de gelijknamige zoekmachine is Google eigenaar van software zoals Adwords, Youtube en Chrome.Paul Gheysens is met Ghelamco al 30 jaar actief in Polen. Het vormt in grote mate letterlijk en figuurlijk de basis van zijn vastgoedimperium. Met ‘The Spire’, goed voor een hoogte van 220 meter, zette Gehysens één van de grootste kantoortorens van Oost-Europa neer. Gheysens bundelt zijn Oost-Europese vastgoedprojecten in de Granbero holding met hoofdzetel in Cyprus. Die Cypriotische constructie stuitte echter op het verzet van de Belgische belastingdiensten. Die legden een bijkomende claim van 153 miljoen euro op de dividenden die Gheysens in 2016 incasseerde via Cyprus.

The Hub’ overtreft ‘The Spire’ in investeringsvolume. Het nieuws over de aankoop van Google komt aan de vooravond van de internationale Mipim vastgoedbeurs in Cannes. Deze vastgoedvierdaagse gaat op 15 maart van start. In eigen land is Paul Gheysens bij het brede publiek in eerste instantie bekend als eigenaar van de voetbalploeg FC Antwerp. Dit weekend nog kwam hij in het nieuws omdat hij tijdens de rust van de derby Antwerp-Beerschot samen met zijn zoon Michael in de kleedkamers binnenliep om er zowel de spelers als de Antwerpse trainer de huid vol te schelden. Blijkbaar hielp dat op een of andere manier. Want van een 0-1 aan de rust eindigde de match nog in een 2-1 overwinning voor Antwerp.