Hans Bourlon introduceert kunst voor niet-kunstkenners

‘Zelfportret met ooglap’ van Rik Wouters, één van de 32 werken van “Het Kunstuur”.

32 schilderijen van 16 schilders die je in exact één uur tijd kan bekijken. Elk schilderij kan je dus net iets minder dan 2 minuten beschouwen. En beluisteren. Om de twintig minuten worden acht toeschouwers met koptelefoon in de tentoonstelling binnengelaten. In elke zaal lichten de schilderijen één voor één op. Telkens vertelt een virtuele gids, zijnde een hele of halve BV, zijn of haar verhaal over het werk. Dat is de formule die Studio 100 baas Hans Bourlon samen met zijn broer Joost uitwerkte in de Mechelse Heilige Geest-kapel. De tentoonstelling draagt de naam “Het Kunstuur” en moet mensen lokken die normaal geen musea bezoeken. Geld willen de broers niet verdienen. De winst gaat naar een vzw die mensen begeleidt met een verstandelijke beperking.

Werk van Rik Wouters, Emile Claus, Gustave De Smet, Constant Permeke, James Ensor, Théo Van Rysselberghe, Frits Van den Berghe en Jenny Montigny. Allemaal te zien in de 700 jaar oude Heilige Geest-kapel in Mechelen. Commentaar bij de schilderijen is onder meer ingesproken door Geert Noels over de waarde van kunst, Mechels ex-burgemeester en Vlaams minister Bart Somers over een burgemeestersportret van Gustave Van de Woestyne, gastronome boekproducent Pascale Naessens over ‘De mosseleters’ van Gust De Smet en aartsbisschop Jozef De Kesel over ‘De slechte zaaier’ van Gustave Van de Woestyne.



Hans en Joost Bourlon hebben hun liefde voor kunst gekregen via hun grootvader en kunstschilder Jozef De Bie. Hij volgde begin jaren 1900 een opleiding aan de academie in Aalst, waar op dat moment alles in het teken stond van Valerius De Saedeleer. Kunstverzamelaar Hans Bourlon maakte zelf een longlist van 150 werken. Daaruit werd een selectie gemaakt van 32 werken door 16 schilders. 70 procent komt uit privé-bezit en is dus werk dat zelden of nooit te zien is. ‘Het Kunstuur’ loopt in zijn huidige vorm tot eind september 2020. Daarna volgt een evaluatie en eventueel een tweede uitgave. De broers Bourlon hebben de kapel voor vijf jaar in concessie. Pour la petite histoire, dit is een duidelijk Mechels verankerd verhaal. Hans Bourlon is immers gehuwd met de zus van Bart Somers.