Heftrucspecialist Thermote Vanhalst wordt T en VH

(Foto: TVH)

De families Thermote en Vanhalst hebben besloten elk hun eigen weg te gaan. Tot op vandaag controleren beiden samen de Waregemse heftruckspecialist TVH. De familie Vanhalst wordt nu voor 100 procent eigenaar van de machinedivisie Mateco. De onderdelendivisie TVH Parts komt voor 60 procent terecht bij de familie Thermote. De overige 40% zullen worden verkocht aan een externe partner. Aan de basis van de scheiding ligt een probleem van opvolging en successie. Momenteel staat de derde generatie voor de poorten van het bedrijf, goed voor tien kinderen tussen 2 en 22 jaar. “Met het oog op de derde generatie wilden de families een duidelijke verdeling. Ze wilden niet terechtkomen in een ABInBev-scenario waar het aandeelhouderschap te sterk versnipperd raakt.” zo zegt TVH topman Dominiek Valcke aan de Tijd.

TVH groeide de voorbije decennia uit tot een wereldspeler die met 6.700 werknemers een omzet draait van 1,7 miljard euro. Doorheen de jaren kreeg ook een opsplitsing van de operationele activiteiten van de groep vorm. In 2018 zagen twee gescheiden divisies het licht: Mateco, de verhuurder en verkoper van heftrucks en hoogwerkers, en TVH Parts, dat voor die machines een wereldwijd logistiek netwerk heeft uitgebouwd voor onderdelen. Elke divisie kreeg een apart management. De aandeelhouders bleven gemeenschappelijk: Ann en Els Thermote, de dochters van medeoprichter Paul Thermote, en Pascal Vanhalst, de zoon van de in 2002 overleden andere stichter Paul Vanhalst.



Nu komt dus ook in dat laatste verhaal beweging. Volgens insiders zou er zware onenigheid zijn tussen beide families over de te volgen koers, iets wat Dominiek Valcke echter ten stelligste ontkent. “Wel hebben beide families al langer een eigen visie op en affiniteit met elk van de divisies. Paul Vanhalst was altijd al de man van de machines, Paul Thermote had meer interesse in onderdelen. Dat is altijd blijven verder leven.” zo zegt hij in de krant. De waardering die op beide groepen gekleefd is, wil Valcke niet kwijt.