Ian Gallienne en John-Alexander Bogaerts gaan met ICT-school 19 op zoek naar Vlaamse studenten

John-Alexander Bogaerts (links) met Ian Gallienne.

De ICT school 19 verhuist van Ukkel naar het Centraal station in het centrum van Brussel. 19 is een bedrijfsmatig gericht opleidingscentrum, toegankelijk voor ouder dan 18-jarigen, dat zich toelegt op digitale technologie in al zijn facetten. Het werd in 2018 opgericht door Ian Gallienne en John-Alexander Bogaerts. De eerste is de schoonzoon van wijlen Albert Frère, de tweede is onder meer de oprichter van de business club B19 en eigenaar van het Franstalige satirische weekblad Pan. Met de verhuis naar het centrum van Brussel willen ze in eerste instantie meer Vlaamse studenten bereiken. Nu zijn 45 % van de studenten afkomstig uit Brussel, 40 % uit Wallonië en slechts 15 % uit Vlaanderen. En 19 wil een uitgesproken Belgisch profiel aannemen.

19 biedt flexibele opleidingen aan verdeeld over vijf deelgebieden: computer programmering, innovatie, computer architectuur, persoonlijke ontwikkeling en onderdompeling. Dat laatste is ook een vast onderdeel van de opleiding. Die is praktijkgericht. Er zijn geen theoretische lesgevers maar enkel praktijkmensen die studenten onderdompelen in de praktijk. Wie een opleiding wil volgen aan 19 moet slagen in een toegangsproef. Nu heeft de school een capaciteit van 450 studenten. Na de verhuis moeten dat er 750 zijn.



De verhuis wordt mee mogelijk gemaakt door een recente kapitaalverhoging van 1,8 miljoen euro. Die werd onder meer mee onderschreven door de broers Delens en door Piet Colruyt. 19 wil in het centrum van Brussel een duidelijk Belgisch profiel aannemen. In 2021 zouden er ook Vlaamse sponsors worden aangetrokken. 19 is eigenlijk een afgeleide van de Franse ‘Ecole 42’ uit Parijs, zo vertelt John-Alexander Bogaerts in L’Echo, de Fransen zagen het nut niet in om naast Brussel ook scholen te openen in Antwerpen en Charleroi. Dus gaat het nu om één school in het centrum van Brussel. De spoorwegmaatschappij ontwikkelt in zijn gebouwen in het Centraal station het platform BeCentral dat plaats biedt aan ICT-projecten.