Piet Colruyt blijft investeren in sociale economie

Piet ColruytPiet Colruyt, telg uit de gelijknamige distributeursfamilie, pompt 1,4 miljoen euro in de herkapitalizering van I-Propeller, een consultancybureau actief in de sociale economie. I-Propeller keek eind 2014 aan tegen een negatief eigen vermogen van 5 miljoen euro. I-Propeller werd nu ingebracht in de nieuwe holding Oksigen Holding. Voor Piet Colruyt kadert de operatie in de opstart van zijn fonds SI² dat 15 miljoen euro klaar staan heeft om te investeren in sociale economie, fondsen die hij onder meer ophaalde bij een aantal vermogende families.“We zijn geen financiers op geitenwollen sokken”, zei Piet Colruyt midden vorig jaar over zijn fonds. “Dit is een fonds dat moet renderen. We willen geld verdienen met onze investeringen. Winst maken is echter geen fetisj. Ik denk dat je door lagere rendementseisen juist meer sociale initiatieven mogelijk maakt. We streven niet, zoals klassieke risicokapitaalfondsen, naar een rendement van 15 procent. Als we 3 tot 7 procent halen door te investeren in nieuwe, inspirerende bedrijven is dat al fantastisch genoeg.”

Om die cijfers te realiseren is er I-Propeller, een consultancybureau dat sociale entrepreneurs helpt om hun producten en diensten beter af te stemmen op de behoeften in de samenleving. Er is ook Oksigen Lab, dat begeleiding geeft bij het opstellen van een businessplan of bij het vinden van financiering, en Oksigen Accelerator, dat trajecten voor coaching verzekert. Dit netwerk moet de slaagkansen van sociale ondernemers verhogen.

“Sociale initiatieven moeten 3 tot 7 procent opbrengen”

I-Propeller werd opgericht in 2007. In 2009 stapte de KU Leuven in het kapitaal en nog eens drie jaar later volgde Piet Colruyt. Eind vorig jaar zetten twee laatstgenoemde 525.000 schuld bij I-Propeller om in kapitaal. Nu werd I-Propeller ondergebracht in de nieuwe holding Oksigen Impactholding. Die kreeg een kapitaal mee van 2,59 miljoen euro, deels door inbreng van de NV I-Propeller, deels door 450.000 euro cash van Piet Colruyt en deels door omzetting van een schuldvordering van Colruyt van 575.000 euro.

Het is niet duidelijk of ook de andere begeleidingsbedrijven in de holding zullen worden ondergebracht. Bij I-Propeller kregen we geen bijkomende informatie.