Piet Colruyt vindt Rijkste Nederlanders

Piet ColruytDe sociale ondernemer Piet Colruyt, een lid van de familie die de gelijknamige distributieketen controleert, heeft het kapitaal van zijn investeringsfonds SI² opgetrokken tot 15 miljoen euro. Hij deed dat door beroep te doen op een zestal Nederlandse gefortuneerde families. Bij die zes bevinden zich onder meer Egmond Brenninkmeijer , een nazaat van de familie achter de kledingketen C&A, en Ad van der Sluijs, een ondernemer die met zijn familie fortuin maakte in de oliehandel. Eerder al slaagde Colruyt er in een aantal vermogende Belgische families aan te trekken waaronder Sabina Leysen, de zus van de Antwerpse ondernemers Thomas en Christian Leysen, en de adellijke familie de Pret, een van de aandeelhouders van biergigant AB InBev.

Als sociale ondernemer wil Piet Colruyt financiële meerwaarde koppelen aan maatschappelijke meerwaarde. Zijn fonds SI² moet die strategie vorm geven. DAt deed het bijvoorbeeld door te investeren in Boobs-‘n-Burps, een sociale onderneming uit Dilbeek, producten verkopt voor moeders die hun baby borstvoeding willen geven, maar die ook aan training en begeleiding doet van jonge moeders. Naast Boobs-‘n-Burps deed SI² nog drie investeringen: in FitClass (dat fitness- centra in scholen installeert), Spacehive (crowdfunding om publieke plaatsen in achterstandswijken op te knappen) en Cirkle (levering aan huis van artisanale en biologische voeding).



‘We zijn geen financiers op geitenwollen sokken’, zegt Piet Colruyt daarover aan de Tijd. ‘Dit is een fonds dat moet renderen. We willen geld verdienen met onze investeringen. Winst maken is echter geen fetisj. Ik denk dat je door lagere rendementseisen juist meer sociale initiatieven mogelijk maakt. We streven niet, zoals klassieke risicokapitaalfondsen, naar een rendement van 15 procent. Als we 3 tot 7 procent halen door te investeren in nieuwe, inspirerende bedrijven is dat al fantastisch genoeg.’