Jan Clarebout haalt top-bankier weg bij CKV van Dominiek De Clerck (nog voor ze is benoemd)

Jan Clarebout. (Foto: RV)

De doorgaans uiterst discrete aardappelondernemer Jan Clarebout, de grootste producent van diepvriesfrieten van Europa, is het levend bewijs dat goede zakenmensen altijd op vinkenslag liggen en snel kunnen beslissen. Zo werd enkele maanden terug bekend dat Rudi Deruytter als CEO van de relatief kleine Waregemse spaarbank CKV zou opgevolgd worden door Eveline Vereecke, die twintig jaar voor ING België in Corporate & Wholesale Banking werkte. Maar nu blijkt dat Vereecke niet zal overstappen naar CKV, de bank die eigendom is van Dominiek De Clerck. Ze blijft wel in West-Vlaanderen. Ze gaat namelijk voor Jan Clarebout vorm geven aan de family office van de man die doorgaans wordt omschreven als de ‘aardappelkoning’. Clarebout haalt Vereecke dus weg nog voor ze is benoemd. Nog vorig jaar was de ondernemer al even snel en discreet bij het opkopen van zijn concurrent Mydibel. Dat liet hem toe de eigen thuismarkt af te schermen van buitenlandse indringers. Met Mydibel stevent de hele groep af op een omzet van meer dan 1 miljard euro.

Normaal gesproken had Eveline Vereecke in september de overstap moeten maken naar CKV om op 1 januari 2024 Deruytter officieel op te volgen. Nu raakte bekend dat dit scenario niet doorgaat. Eveline Vereecke heeft in extremis beslist voor Jan Clarebout te gaan werken. Toch worden de banden tussen CKV en Vereecke niet helemaal doorgeknipt. De 42-jarige bankier blijft actief als strategisch adviseur van de familie De Clerck. In een reactie zegt CEO Rudi Deruytter aan het magazine Trends dat CKV en de familie De Clerck in “een vergevorderd stadium van gesprekken” zijn met Inge Ampe. Zij werd in 2018 commercieel directeur van Argenta en was ook lid van het directiecomité maar stapte er begin dit jaar op. Net als Deruytter en Vereecke werkte ze daarvoor een hele tijd bij ING België. Deruytter verwacht dat de benoeming van Ampe tegen eind augustus kan worden afgerond.



Jan Clarebout diversifieerde al sterk in onder meer vastgoed. Hij is daarbij regelmatig terug te vinden samen met de miljardair Filip Balcaen. Dat is onder meer zo in het Brugse vastgoedproject Boeverie. Samen met Balcaen startte hij ook het investeringsfonds Well One op, bedoeld om durfkapitaal toe te wijzen. Clarebout heeft onder meer een dochter Florence die apothekeres is. In haar vennootschap CLF Invest groepeert ze momenteel vijf apotheken, allen in en rond Ieper, goed voor 10 miljoen euro. Zijn zoon Gilles is actief in het familiaal bedrijf. Bedoeling zou nu zijn alle diversificatie investeringen te stroomlijnen en verder uit te bouwen in een familiy office.