“Kobbegem”, een media begrip is niet meer

“Het is Kobbegem”. In mediakringen wou dat zoveel zeggen als “Het is Het Laatste Nieuws”. De Vlaams-Brabantse gemeente, aangeschurkt tegen de hoofdstad, was jarenlang synoniem met de hoofdzetel van De Persgroep, de mediagroep van Christian Van Thillo en uitgever van de grootste krant in het land “Het Laatste Nieuws”. Nu verhuist Van Thillo al zijn redacties naar Antwerpen, binnen één nieuw groot en niet eerder gezien ambitieus project. “Kobbegem” is verkocht aan de vastgoedpromotor WDP, gespecialiseerd in industrieel vastgoed. Voor 13 miljoen euro. Exit Kobbegem.

Met Kobbegem sneuvelt een nieuw symbool in het snel evoluerende medialandschap. De drukkersactiviteiten werden eerder al overgebracht naar een nieuwe drukkerij in Lokeren. Christian Van Thillo centraliseert al zijn redacties nu in Antwerpen: Het Laatste Nieuws, De Morgen, Dag Allemaal, Humo, VTM. Niet van de minste. Van Thillo heeft de ambitie een digitale nieuwsgigant te maken, verankerd in video en internet. Annex reclame-drager, even gigantisch. Die totaal nieuwe strategie verloopt niet zonder slag of stoot. Er was de korte staking bij de redactie van VTM en de moeilijkheden aan de top van het management. En alsof dat nog niet genoeg is, creëert Van Thillo nu een zogenaamde “BENE-directie” die bovenaan zij structuur komt te staan. BENE staat dan voor België en Nederland.



De 47-jarige Kris Vervaet werd door Van Thillo benoemd tot nieuwe topman voor Medialaan (televisie) en De Persgroep Publishing (print), de twee bedrijven die tegen wil en dank moeten fusioneren. Vervaet maakte eerder al carrière bij de Franse energiegroep EDF en werkt sinds 1 september als directeur Publishing en Digital Business Ontwikkeling bij de Persgroep Publishing. Van Thillo heeft daarmee eindelijk een opvolger voor Peter Bossaert, die het bedrijf in april verliet na een conflict met de grote baas. Vervaet krijgt wel nog een baas boven zich. De volledige BENE-organisatie komt onder leiding van de Nederlander Erik Roddenhof, de huidige CEO van De Persgroep Nederland. Binnen al dat geweld was er geen plaats meer voor Kobbegem.