Luc Partoune duwt Luiks corruptie schandaal een versnelling dieper

Luc Partoune (Foto: Belga Image)

Het Luikse politiek-financieel milieu is nog niet hersteld van het Nethys-schandaal of daar dient zich al een tweede zwaar dossier aan. Luc Partoune, de topman van de luchthaven van Luik, is ontslagen onder verdenking van fraude. Waalse kranten publiceren een pagina lange opsomming van verdachtmakingen tegen de man die de luchthaven van Luik aan het opbouwen was tot een regionaal succes. Het nieuwe schandaal rond Partoune komt dubbel ongelegen. Vooreerst komt het op een ogenblik dat de positie van Luik als Europese cargohotspot in het gedrang komt door het gedeeltelijke vertrek van grootste klant FedEx. Daarnaast heeft Luik nu al af te rekenen met het intercommunale Nethys schandaal. Net als bij Nethys heeft de Waalse regering zich ook nu burgerlijke partij gesteld tegen Partoune. PS-kopman Elio Di Rupo lijkt een oude belofte tot opkuis in zijn partij waar te maken: ‘J’en ai marre des parvenus’ riep hij in 2013 op een congres van de Waalse socialisten.

Luc Partoune werd in 1994 CEO van de Luikse luchthaven. De manager begon zijn carrière op politieke kabinetten van Franstalige christen-democraten cdH maar draagt intussen al jaren een PS-etiket. Hij maakte van Luik een logistiek knooppunt in West-Europa. Maar enkel dagen terug werd hij ontslagen nadat uit een financiële audit van de consultant Deloitte was gebleken dat hij mogelijk gefraudeerd heeft. Zo kan hij niet verantwoorden waarom hij onkostennota’s van in totaal 126.000 euro indiende. Hij wordt er ook van beschuldigd de wet op de overheidsopdrachten te hebben overtreden bij de luchthaven, die voor drie kwart in Waalse overheidshanden is. Hij wordt er ook van beticht fictieve jobs te hebben gecreëerd en het autobeleid van de luchthaven te hebben aangepast, zodat hij zelf een auto van 90.000 euro kon leasen. (Lees verder onder de video)



Zijn ontslag komt er op een pijnlijk moment. Enkele weken terug kondigde de Amerikaanse pakjesleverancier FedEx aan dat hij 671 van de 1.700 jobs in Luik wil schrappen. De belangrijkste activiteiten verhuizen naar de luchthaven van Parijs. Politiek Luik worstelt ondertussen nog met het Nethys schandaal en de rol daarbij van François Fornieri, de sterke man van het farmabedrijf Mithra. De Luikse luchthaven en Mithra waren twee speerpunten van het Luikse regionale economische herstelplan. Voor de Henegouwse PS-kopman Elio Di Rupo vormt de Luikse PS al langer een doorn in het oog. Het was Di Rupo die het Nethys dossier op het voorplan bracht. Hij lijkt nu hetzelfde te doen met het dossier Partoune. Onder impuls van Di Rupo stelde de Waalse regering zich burgerlijke partij tegen de man. Meteen lokt ze daarmee ook een gerechtelijk onderzoek uit.