Nethys-schandaal: Luiks PS-kopstuk Jean-Claude Marcourt in het oog van de storm

Jean-Claude Marcourt, bovenaan, als voorzitter van het Waals parlement, met Elio Di Rupo op het spreekgestoelte. (Foto: Belga Image)

Speurders van het parket van Luik en van de federale politie zijn vandaag afgestapt op zowel het Waals parlement in Namen als op de zetel van de Fédération Wallonie-Bruxelles in Brussel. Telkens doorzochten ze daarbij het kantoor van Jean-Claude Marcourt, PS-kopstuk in Luik, 14 jaar lang Waals minister van Economische Zaken en huidig voorzitter van het Waals Parlement. De speurders willen uitzoeken of Marcourt op de hoogte was van het feit dat de Luikse intercommunale Nethys 18 miljoen euro afscheidspremies ging uitbetalen aan vier van zijn topmanagers nog net voor een Waals decreet van kracht werd dat hogere uitkeringen wou verbieden. Nethys-topman Stéphane Moreau zit momenteel nog in voorhechtenis. Door Marcourt te viseren mikt de Luikse onderzoeksrechter Frénay meteen naar het hoogste politieke niveau. Marcourt behoort tot de topfiguren van de Waalse socialisten in Luik. 

Het hele Nethys schandaal werd initieel tot ontploffing gebracht door Henegouws PS-kopstuk Elio Di Rupo. Die zag daarin een ultieme zet om de macht van de Luikse PS voorgoed te breken. Vraag blijft in hoeverre het onderzoek negatief zal afstralen op de hele PS in Wallonië. Jean-Pierre Buyle, advocaat van Moreau, insinueerde daar al eerder op. “Ik denk dat we nu op een keerpunt in dit dossier staan en we hebben gevraagd dat andere mensen worden gehoord, dat wil zeggen, de echte besluitvormers, de politici die erbij waren toen de beslissingen werden genomen. Het lijkt er nu op dat de meeste beslissingen waarover we het vandaag hebben, zijn gevalideerd, voorgesteld, aanbevolen, naargelang het geval, door verschillende politici in de regio Luik. Dus we moeten de schaduwen opheffen en veel duidelijker zien.” zo zei hij eind januari.



De eerste man die werd opgepakt in het dossier was François Fornieri, de Luikse topman van het farmabedrijf Mithra die destijds de omstreden vergoedingen goedkeurde bij Nethys. Na zijn vrijlating na zes dagen voorhechtenis keerde Fornieri direct terug naar zijn bedrijf Mithra. Eergisteren besliste de raad van bestuur van het bedrijf echter dat Fornieri voorlopig al zijn uitvoerende taken moet neerleggen. Hij werd vervangen door de 70-jarige Leon Van Rompay. Beiden kennen elkaar goed want ze lagen samen aan de basis van het bedrijf Uteron dat eigenlijk ook voor een stuk de voorloper is van Mithra. Nu Leon Van Rompay CEO wordt van Mithra trekt zijn zoon Stijn zich terug als kandidaat bestuurder van het bedrijf. Stijn Van Rompay is zelf CEO van het farmabedrijf Hyloris dat hij recent op de Brusselse beursvloer introduceerde. Eind vorig jaar werd hij genoemd als mogelijk nieuwe bestuurder van Mithra.