Luc Tack stapt uit kranenbouwer Sarens, Waterland is de grote verliezer

Luc Tack. (Foto: Belga Images)

Ondernemer en miljardair Luc Tack heeft zijn minderheidsbelang van 22% in het kranenbedrijf Sarens verkocht aan de gelijknamige familie. Door de verkoop krijgt de familie Sarens terug de volledige controle over het kranenbedrijf. Tack, gekend als hoofdaandeelhouder van de beursgenoteerde groep Tessenderlo, had het belang van Sarens vorig jaar overgenomen van de durfkapitalist Waterland en ondergebracht in zijn holding Begoos. Daar werd de participatie geboekt voor 28 miljoen euro. Dat is weinig geld voor een bedrijf dat een omzet haalt van bijna 600 miljoen euro. Maar daartegenover staat een schuld van bijna één miljard euro en een netto winst in 2021 van 9 miljoen euro na jaren van verlies. Grootste verliezer in dit verhaal lijkt de durfkapitalist Waterland te zijn. Die betaalde in 2011 nog 100 miljoen euro voor het belang van 22% in Sarens.

Luc Tack nam het belang van Waterland in Sarens over in mei 2022. Lang heeft zijn aanwezigheid in het kranenbedrijf dus niet geduurd. De Nederlands-Belgische durfkapitalist Waterland betaalde in 2011 ruim 100 miljoen euro voor het belang van 22 % in de familiale kranengroep uit Wolvertem. Maar veel plezier beleefde Waterland daar niet aan. Het moest toezien hoe Sarens verschillende verliesjaren kreeg te verwerken. In 2020 bedroeg dat nettoverlies nog 12 miljoen euro. In het voorjaar van 2022 zette Waterland zijn belang in de etalage. Tack werd de nieuwe minderheidsaandeelhouder. Die maakte snel zijn eigen analyse. “Sarens is een topbedrijf met veel potentieel. Maar er is werk aan. De rendabiliteit ligt te laag en het is heel kapitaalintensief, waardoor er veel schulden zijn. Dat is niet de stijl van ons huis. Het is niet omdat je voor 1 miljard euro overal ter wereld kranen hebt staan dat ze ook allemaal opbrengen.” zo zei hij in de krant de Tijd. Tack had die analyse wellicht ook al gemaakt voor hij instapte in het kranenbedrijf. Het ziet er dus naar uit dat zijn tussenkomst slechts tijdelijk en strategisch beredeneerd was.



Enkele weken terug maakten wij bekend dat Laurie Tack, dochter van Luc Tack, uit de raad van bestuur van Sarens stapte, officieel omdat ze bestuurder gaat worden bij Tessenderlo. “Deze gebeurtenis is van historische betekenis voor Sarens.” zo zegt de kranenfamilie nu in een persbericht. CEO Wim Sarens stelt dat ‘dit het juiste moment was om het lange termijn aandeelhouderschap te verzekeren. Dit laat ons toe onze toekomststrategie te verfijnen en het vertrouwen met onze cliënten te versterken.’ Volgens Sarens gaat zijn bedrijf daarmee de andere richting uit dan de grootste concurrenten. ‘We zien dat sommige van onze grote concurrenten hun stabiele lange termijn aandeelhouderschap opgeven en uitkijken naar nieuwe aandeelhouders.’