Enkele dagen terug kon u hier lezen hoe Frank Van Biesen 111 miljoen euro verdiende met de verkoop van zijn muzieksoftware FL Studio. De software ontwikkelaar Van Biesen kon dat bedrag waarmaken in amper twee jaar tijd. Maar hij kon dat enkel via de tussenkomst van de durfkapitalist Waterland. Dat Belgisch-Nederlands fonds investeert in de groeistrategie van bedrijven. Waterland verdiende zelf 100 miljoen euro aan de operatie FL Studio. De Vlaming Cedric Van Cauwenberghe wordt in mei volgend jaar de nieuwe sterke man van Waterland. Hij volgt dan de ook al Vlaming Frank Vlayen op. Waterland geniet een ijzersterke reputatie als dealmaker van grote dossiers. Zowel de nu 57-jarige Vlayen als de tien jaar jongere Van Cauwenberghe strijken belangrijke commissies op bij de succesvol afgewerkte operaties. Vlayen verdiende op die manier minstens 43 miljoen euro, de teller bij Van Cauwenberghe staat voorlopig op 28 miljoen euro.
Frank Vlayen startte in 2005 voor Waterland de activiteiten in België op. In 2015 kreeg hij het beleid van de hele groep toegewezen. Cedric Van Cauwenberghe leidt nu het Belgische kantoor. Hij werd unaniem verkozen door de twaalf vennoten van Waterland als nieuwe topman. Hij zal verantwoordelijk zijn voor het dagelijks bestuur, voor de relaties met de investeerders en hij zal het investeringscomité voorzitten. Hij blijft ook de deals op de Belgische markt opvolgen. Onder meer van Filip Balcaen en Marc Coucke is bekend dat ze een deel van hun vermogen hebben toevertrouwd aan Waterland. De durfkapitalist heeft ondertussen meer dan 10 miljard euro aan activa onder beheer.
Waterland is onder meer sterk in de zogenaamde ‘buy and build’-strategie. Daarbij krijgen kernbedrijven in sectoren die consolideren voldoende financiële middelen toegestopt om snel te groeien via overnames. In België werkten Vlayen en Van Cauwenberghe onder meer deals uit rond de farmaleverancier Fagron, de rusthuisuitbater Senior Living Group, de gokgroep Napoleon Games van wijlen Willy Michiels, het kraanbedrijf Sarens van de gelijknamige familie, de isolatiegroep Ipcom van Carlo Vermeersch, de hostinggroep Combell van Jonas Dhaenens en Omega Pharma van Marc Coucke. Een durfkapitalist kan ook mislukken. Dat was bij Waterland het geval met de falende investering in het zonnepanelenbedrijf Enfinity. Maar dat is een uitzondering. Momenteel is Waterland nog als investeerder aanwezig in de producent van honden- en kattenvoeding United Petfood van de familie Dumoulin, het digitale bureau iO (ex-Intracto) en de succesvolle producent van groene kookpannen The Cookware Company van Wim De Veirman en Jan Helskens. Hoeveel beide dealmakers daar zullen op verdienen, zal moeilijker te achterhalen zijn. Zowel Vlayen als Van Cauwenberghe hebben hun vermogen ondertussen opgeborgen in commanditaire structuren.