Frank Vlayen [557]

Vermogen € 33 617 000
Gekend als Waterland
Activiteit Partner investeringsfonds
Inplanting Antwerpen
Tendens Stijgend
Huidige positie 557


Frank Vlayen wordt in 1965 geboren in Antwerpen. Zijn moeder is onderwijzeres, zijn vader is ondernemer en actief als financieel directeur van een bouwbedrijf. In 1987 behaalt hij aan de Katholieke Universiteit van Leuven cum laude zijn diploma economie dat hij aanvult met een MBA aan de Vlerick Business School.

Bij Generale Bank, de voorloper van Fortis, nu BNP Paribas, vindt Vlayen zijn eerste baan en wordt hij specialist in bedrijfsfinancieringen. In 1993 stapt hij over naar energiebedrijf Tractebel waar hij seniorfuncties bekleedt op het gebied van operationeel management, business development en projectfinanciering. Hij werkt twee jaar bij de Amerikaanse bank Citigroup in Londen en vier jaar bij adviesbureau Accenture. Gedurende zijn carrière is hij actief in België, Groot-Brittannië en Hongkong en in Centraal- en Oost-Europa. In 2005 wordt hij actief bij het investeringsfonds Waterland. Hij volgt er de Vlaamse dossiers op met zoveel succes dat hij 10 jaar later CEO wordt van de volledige Waterland groep.

Omega Pharma wordt zijn paradepaardje. Waterland haalde de groep samen met CEO Marc Coucke begin 2012 van de beurs en verkocht het bedrijf bijna twee jaar later voor 3,8 miljard euro, schulden inbegrepen, aan het Amerikaanse Perrigo. Waterland verdrievoudigde naar verluidt zijn oorspronkelijke inzet. Uitzonderlijk gaat het eens fout, met Enfinity als grootste fiasco. Waterland investeerde onder meer met Coucke in het zonnepanelenbedrijf, maar zag na de implosie van Enfinity zijn belegging in rook opgaan.

Als partner geniet Vlayen mee in de winst van Waterland. Vlayen verdiende veel geld aan het zorgbedrijf Arseus, de pillenverkoper Omega Pharma, de laboratoria van Medhold en de rusthuizengroep Senior Living Group.