Wim De Veirman en Jan Helskens [573]

Green Pan: Wim De Veirman

Vermogen € 30 000 000
Gekend als Greenpan
Activiteit Productie van antikleef braadpannen
Inplanting Hong Kong
Huidige positie 573


Wim De Veirman en Jan Helskens gingen in 2005 van start met een productiebedrijf van roestvrije braadpannen. Als standplaats kozen ze voor Jianmeng, een ontluikende Chinese stad op twee uur rijden van Hong Kong. Hun pannen werden al snel een succes. Maar toch bleven de twee ondernemers wat op hun honger zitten.

Het bedrijf groeide met de dag, tot beiden inzagen dat het eigenlijk geen toekomst had. “De enige reden waarom we populair waren, was dat we goedkoper konden produceren dan onze concurrenten. Maar in principe kon alles snel weer in elkaar zakken. We hadden niets van intellectuele eigendom opgebouwd die ons zou beschermen. We wilden een eigen product, een eigen merk ontwikkelen en de productie in opdracht van derden geleidelijk afbouwen.” vertelde De Veirman in 2015 in de Tijd, in één van zijn weinige interviews.

Op dat moment in 2006 was er wereldwijd heel wat discussie over de schadelijke effecten van bestaande antiaanbaklagen zoals teflon. De Veirman en Helskens gingen op zoek naar een alternatief. Na één jaar stoten ze op een Koreaans bedrijf, Thermolon. De Koreanen hadden een speciale coating ontwikkeld voor branddeuren en zonnewerende panelen. Ze sloten een exclusief partnership af, later kochten ze het bedrijf over.

De Veirman vertelt in de krant enthousiast over het moment dat hij wist goud in handen te hebben. “We lanceerden Greenpan in de VS via televisieverkoop. In vier uur tijd waren we uitverkocht. 100.000 pannen. Drie maanden later nog eens. 350.000 pannen, in 12 uur tijd.” De rest is eigenlijk nu al geschiedenis. Hun bedrijf telt nu om en bij 2.000 werknemers, hoofdzakelijk in Hong Kong.

De sleutel van hun succes? “Wat je zeker niet moet doen als je schrik hebt om te falen, is remmen, aldus De Veirman. Als je een auto inhaalt en er komt een tegenligger, moet je ook gas bijgeven en zorgen dat je ervoor schiet. Dat hebben wij ook gedaan.”