Marc Coucke en Bart Versluys kopen vastgoed van Knokse hotel La Réserve

De ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys zijn de nieuwe eigenaars van het vastgoed van het bekende hotel La Réserve in Knokke. Hoeveel geld ze voor de aankoop op tafel hebben gelegd, is niet bekend maar wij gaan uit van een bedrag tussen de 20 en 25 miljoen euro. Beide ondernemers zijn momenteel ook voor gelijke delen eigenaar van de bouwgroep en projectontwikkelaar Versluys met hoofdzetel in Oostende. De exploitatie van het hotel, goed voor 106 kamers, twee suites, een restaurant en met bar, een congreszaal, vergaderruimtes en een spa met binnenzwembad, blijft in handen van Edouard, Eddy, Walravens. Na verloop van 3 tot 5 jaar kan ook de exploitatie in handen komen van Coucke en Versluys. Eddy Walravens was al langere tijd op zoek naar een financiële oplossing voor het hotel, een zaak die versneld werd na corona maar ook na een conflict met zijn ex-partner Martine Van Thillo. De nieuwe eigenaars gaan nu 7 miljoen euro investeren in de opwaardering van La Réserve.



Coucke en Versluys zijn niet enkel goede bekenden in het mondaine Knokke ze hebben beiden ook ervaring in vastgoed en het hotelwezen. Coucke investeerde onder meer zwaar in de uitbouw van hotels in het Waalse Durbuy. De aankoop verloopt voor telkens 50 % over de holdings Alychlo voor Coucke en Scorpiaux voor Versluys. Noblesse oblige, dus beide ondernemers zijn vast van plan om van La Réserve opnieuw het grootste luxehotel van de Belgische kust te maken.

De nu 70-jarige Eddy Walravens werd in 1980 directeur van het Antwerpse hotel Switel. Hij vroeg zijn vriendin Martine Van Thillo, nu 59 jaar, om er de public relations te verzorgen. Na de hevige brand in het hotel op oudejaarsavond in 1994, die aan 15 mensen het leven kostte, belandde het koppel in 1997 in Knokke, waar het La Réserve kon uitbaten voor rekening van Banimmo. In 2001 verkocht de vastgoedgroep hun de concessie. In 2004 werd met de Compagnie het Zoute van de familie Lippens een principeakkoord bereikt voor de afbraak en de nieuwbouw van het hotel. In 2011, vier jaar na de sluiting, heropende La Réserve de deuren. De familie Lippens kon nieuwbouwappartementen bouwen op de aanpalende gronden. Walravens en Van Thillo werden eigenaar van het vastgoed, in de vennootschap La Réserve Invest, en stonden in voor de exploitatie met de vennootschap La Réserve Management. Het geheel werd overkoepeld door hun holding Soma. Maar doorheen de jaren bleef het koppel zoeken naar bijkomende financiering voor het project. Dat zorgde voor de nodige spanningen waarbij het ook tot een breuk kwam. Martine Van Thillo, een kleindochter van Bill Van Thillo en nicht van mediamagnaat Christian Van Thillo, stapte op en liet zich opvolgen door haar dochter Laura.