Matexi sluit megaverkoop af in Polen

PerecaMatexi, de grootste Belgische woningontwikkelaar en in handen van de familie Vande Vyvere, verkoopt in Warschau de toren ‘Pereca’ aan het Duitse Bouwfonds European Residential Fund (BERF). ‘Pereca’ is een woningtoren met 193 appartementen. Het is de grootste verkooptransactie ooit van de Waregemse groep in haar 70-jarig bestaan. Een bedrag wordt niet bekend gemaakt, maar de marktwaarde van de deal kan de 20 miljoen euro overschrijden. Ondertussen heeft de familie Vande Vyvere ook haar aandeelhouderschap in Matexi gestroomlijnd.De Pereca-toren moet nog worden gebouwd. De aankoop gebeurt door middel van zogenaamd Forward Funding, waarbij de koper het project grotendeels voorfinanciert. Binnen dit en twee jaar moet de bouw van de 193 appartementen, winkelruimte en een ondergrondse parkeergarage klaar zijn. Het appartementsblok richt zich met zijn ontwerp en locatie in het stadscentrum van Warschau duidelijk op de residentiële huurmarkt. De compacte appartementen komen tegemoet aan de noden van young professionals. Die groep vormt het hoofdbestanddeel van de huurmarkt en zoekt naar een manier om hun werk in de Poolse hoofdstad te combineren met een gemakkelijke toegang tot alle voorzieningen en attracties die de stad te bieden heeft.

Het is een primeur voor de hoofdstad van Polen. Het is de eerste transactie van een volledig appartementsblok door een buitenlandse investeerdersgroep op de Poolse residentiële markt. Matexi is sinds 2010 actief in Polen. Het land is naast het Groothertogdom Luxemburg de tweede buitenlandse markt van de buurtontwikkelaar.

Aandeelhouderschap

Matexi Group herschikte deze zomer ook het familiaal aandeelhouderschap. Bruno Vande Vyvere, Bénédicte Vande Vyvere en Gaëtan Hannecart hebben de familie Philippe Vande Vyvere uitgekocht. De herschikking kwam er na onderling overleg en in familiale harmonie, zo leert een persbericht. Met de herschikking wordt het aandeelhouderschap geconcentreerd bij de actieve vennoten.

De raad van bestuur van Matexi omvat ook vijf onafhankelijke bestuurders. In 2013 werd Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, lid van de Raad van Bestuur. Voorzitter van Matexi is Luc Vandewalle, bestuurder bij onder meer Besix, Arseus en Domo. De drie andere onafhankelijke bestuurders zijn Arthur Goethals, bestuurder bij onder meer bpost en Green Yard Foods, Michel Delloye, bestuurder bij onder meer Vandemoortele en Brederode en Bernard Delvaux, gedelegeerd bestuurder van de Sonaca Group.