MEDIA – Besix pompt vers geld in LN24, Philippe Lhomme wordt voorzitter

Philippe Lhomme

De coronacrisis heeft ook de Franstalige nieuwszender LN24 niet gespaard. De impact van de crisis op het 8 maanden jonge LN24 loopt gelijk met die van de hele mediasector: er zijn iets meer gebruikers maar alle reclame inkomsten zijn weggesmolten. Voor LN24 is dat catastrofaal. De zender heeft immers nog geen enkele financiële reserve kunnen opbouwen. De oprichters van het bedrijf, de overheidsbank Belfius, de bouwgroep Besix, Giles Daoust en Jean-Pierre Lutgen, gekend van het horlogemerk Ice Watch, brachten 4,5 miljoen euro aan. En dat geld is op. Belfius en Besix hebben nu nieuwe kredieten verstrekt. De Waalse mediaondernemer Philippe Lhomme is aangetrokken als voorzitter van de raad van bestuur. Zijn eerste taak bestaat er in verse geldschieters te vinden voor de omroep.

Acht maand terug zag LN24, lees: Les News 24 heures, als Franstalige digitale nieuwszender het levenslicht in relatief optimistische omstandigheden. Het mediabedrijf kon beschikken over een startkapitaal van 4,5 miljoen euro. 30 medewerkers stonden klaar waarvan een groot deel journalisten. Maar nog voor de opstart goed en wel was verwerkt, sloeg de coronacrisis toe. Die leverde LN24 wel meer kijkers op, maar dat was boter aan de galg. Dezelfde coronacrisis zorgde er immers voor dat de adverteerders zich terugtrokken. Na 8 maand is het startkapitaal op.



Er volgde een hele reeks wijzigingen in de raad van bestuur van het jonge bedrijf. Er werd gesaneerd in de werking. Maar bovenal, Philippe Lhomme werd aangetrokken als voorzitter. De media investeerder is onder meer bekend van zijn vroegere werk in Deficom en BeTV. Hij is ook aandeelhouder van de Parijse Crazy Horse show. Lhomme moet nu eerst en vooral op zoek naar nieuwe investeerders die geloven in het project LN24. Van januari tot eind april van dit jaar haalde het bedrijf 156.000 euro aan reclame inkomsten binnen, zo weet de krant L’Echo. Daarop moet nog een regiecommissie worden betaald die kan oplopen tot 40%. Verse middelen zijn dus dringend nodig. Besix en Belfius brachten nieuwe middelen aan, kwestie van hun initiële investering overeind te houden. Lhomme moet nu dringend aan het werk.