MEDIA – Vlaamse Mediahuis koopt Luxemburgse kwaliteitskrant

De groep Mediahuis, bekend van de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad, heeft de Luxemburgse kwaliteitskrant Luxemburger Wort overgenomen. De overname loopt via de grootste Luxemburgse krantencombinatie Saint-Paul Luxembourg die voor 95 % in Vlaamse handen komt. Het gaat dan onder meer om de titels Luxemburger Wort , de website Luxembourg Times, het weekblad Télécran en het Portugeestalige weekblad Contacto. Luxemburger Wort zelf draagt een liberaal-katholiek etiket, heeft een oplage van bijna 56.000 exemplaren, en is afgetekend marktleider. De krant wordt verkocht door Lafayette, de patrimoniumvennootschap van het aartsbisdom Luxemburg, die een kleine 5 % behoudt in de groep.



Thomas Leysen, controlerend aandeelhouder van Mediahuis, speelde een belangrijke rol in de overname, eerst contacten met Luc Frieden, voormalig minister van Financiën en ex-voorzitter van Saint-Paul, en later via François Pauly, de huidige voorzitter van Saint-Paul. ‘Ze waren overtuigd dat aansluiting bij een mediagroep een goede zaak zou zijn. Doordat er vertrouwen gegroeid was, konden we exclusief onderhandelen’, zegt Leysen in de Standaard.

Saint-Paul Luxembourg telt 345 medewerkers waarvan 100 journalisten. Daarnaast zijn er nog eens 200 freelance journalisten, waarvan de helft in het buitenland. Het omvat ook een reeks kleinere activiteiten, waaronder de radiozender Radio Latina. De website Luxembourg Times , die pas van 2017 dateert, is gespecialiseerd in de niche business & finance en omvat ook een magazine. Mediahuis wordt huurder van de gebouwen waarin de redactie en de drukkerij zijn ondergebracht. Vorig jaar nam Mediahuis ook al de Ierse groep Independent News & Media over. In Nederland controleert Mediahuis onder meer de kranten NRC Handelsblad en De Telegraaf.