Mediaschuwheid houdt Van Damme weg bij Anderlecht

Alexandre Van Damme heeft al langer in intieme kring kenbaar gemaakt dat dat hij niet langer Anderlecht wil overnemen. Enkele maanden geleden heeft hij voor zichzelf uitgemaakt dat hij niet langer geïnteresseerd is. Dat was initieel nochtans wel de bedoeling.” Dat zegt VRT-sportjournalist Peter Vandenbempt. Hij staat daarmee op dezelfde lijn als Ludwig Verduyn, inspirator van deze website van de Rijkste Belgen, zo blijkt uit een artikel dat werd gepubliceerd op de nieuwswebsite van de VRT.De Rijkste Belg, AB Inbev aandeelhouder Alexander Van Damme, is extreem mediaschuw. Nadat een foto van hem werd gepubliceerd via de RTBf verkoos hij zijn residentie te verleggen naar Zwitserland. “Hij zit blijkbaar vaker in Zwitserland nu en hij heeft wellicht ook door dat je niet de sterke man kan zijn van Anderlecht zonder dat iemand je gezicht kent. Dat hij zo staat op zijn privacy heeft misschien de doorslag gegeven om Anderlecht niet over te nemen. Maar nu ben ik aan het speculeren.” zegt Peter Vandenbempt.

Van Damme zal de club dus niet zelf gaan leiden, maar hij zal wel een rol spelen in de keuze van een nieuwe eigenaar. Voorlopig zijn er twee pistes: een rond Paul Gheysens, de topman van projectontwikkelaar Ghelamco en ondernemer Wouter Vandenhaute, en een rond de steenrijke Rus Alisher Usmanov. De piste rond Gheysens is de meest concrete.

Ludwig Verduyn over Alexandre Van Damme: “Hij kan een wit blad nemen en zeggen “Wat ga ik doen vandaag?” Als je de Rijkste Belg bent, bepaal je je eigen agenda.”

Maar tussen Ghelamco en Van Damme is de relatie bekoeld door de soap rond het geplande Eurostadion op de Heizel. Ghelamco zou dat bouwen en Anderlecht zou erin spelen in ruil voor een jaarlijks huurbedrag, maar dat plan zagen Van Damme en Jo Van Biesbroeck, zijn vertrouweling die operationeel manager is bij de club, niet zitten. “Ik ben ervan overtuigd dat Van Damme nooit zou huren van Gheysens”, zegt Verduyn.

Getuigenissen uit de dichte omgeving van Van Damme zijn amper te vinden. Een intimus zei in 2012 over hem in De Tijd. “Hij is niet sociaal en dat kan verkeerd begrepen worden als hautain. Maar zo is hij niet. En petit comité is hij erg joviaal.”

Het management van AB InBev hebben de controlerende drie families al een hele tijd uit handen gegeven. Enkel voor de belangrijke strategische beslissingen komen ze nog tussen. Waar houdt iemand als Van Damme zich dan mee bezig? “Zijn investeringen beheren.”, zegt Verduyn. “Hij kan een wit blad nemen en zeggen “wat ga ik doen vandaag?” Als je de rijkste Belg bent, bepaal je je eigen agenda.”