Mega World, de Bron van alle kwaad?

(Eigen foto)

Geen betaling van BTW, geen betaling van sociale zekerheidsbijdragen, 10 miljoen euro openstaande betalingen aan de overheid, opbouw van 35 miljoen euro schulden, geld dat wegvloeit naar het buitenland, een nieuwe CEO die geen CEO blijkt te zijn, KPMG die de jaarrekening weigert goed te keuren en ontslag neemt. Het lijkt van kwaad naar erger te gaan bij Mega World, de nieuwe constructie waarin overnemer Dirk Bron de Belgische Blokker-vestigingen heeft ondergebracht. Ondanks de gratis overname van 15 miljoen euro aan voorraden en nog eens 5 miljoen euro cash lijkt Bron er niet in te slagen het bedrijf overeind te houden. Meer zelf, de vakbonden, vrezen voor een georganiseerd faillissement waarbij het bedrijf op vakkundige wijze wordt leeggezogen.

Volgende week maandag buigt de rechtbank zich over het Mega World dossier en meteen ook over Dirk Bron. De vakbonden vragen de aanstelling van een gerechtelijk bestuurder. Ze hebben het dossier ook overgedragen aan het parket. Verder willen ze vandaag alle winkels dichthouden en roepen ze het personeel op geen verdere geldtransfers uit te voeren naar de moederholding. Want daar loopt het volgens de bonden goed fout. Ze vermoeden een opgezette constructie waarbij geld wegvloeit uit het bedrijf via duistere niet-transparante rekeningen.De Nederlandse overnemer Dirk Bron kan geen mooi palmares voorleggen. In een periode van elf jaar was hij betrokken bij minstens zeven faillissementen. De vakbond ACV Puls maakt zich ook zorgen dat nog eens miljoenen naar rekeningen van ‘schimmige vennootschappen’ in het buitenland gaan, tot in Monaco. De afgelopen twee weken ging het om meer dan 3 miljoen euro aan verdachte betalingen. ACV Puls vermoedt dat Bron zo veel mogelijk geld voor zichzelf wil opstrijken en een faillissement voorbereidt. Op de rug van de overheid en het personeel.

Opvallend is verder de aankondiging door Bron dat Rudy Claes de nieuwe CEO van het bedrijf zou worden, later echter herroepen tot operationeel directeur. Claes is niet vertrouwd met de retailsector en werkte tot vorige week voor de transportfirma Corneel Geerts, die reed voor Mega World. “Ik ben nog maar drie dagen in functie. Dat zijn vragen voor mijn accountant. Ik weet pas morgen meer.”, zei Claes afgelopen week aan De Standaard. Volgens hem is de oplopende schuld aan de overheid het gevolg van corona-afspraken. Verder staan er volgens hem tegenover de facturen uit Monaco reële leveringen. ‘Niet alles in Monaco is fraude, weet u. Als een trader zich daar huisvest, is dat zijn keuze.’ Claes zegt dat het de bedoeling is ‘met dit bedrijf verder te gaan en 670 banen te redden’. Mega World en Bron vroegen alvast bij de rechtbank bescherming aan tegen hun schuldeisers. 

UPDATE – Initieel vermeldde dit artikel dat de rechtbank zich vandaag buigt over het dossier Mega World. Blijkt dat dat pas volgende week maandag is.