Fraudeproces tegen Blokker eigenaar Dirk Bron van start gegaan

Voor de rechtbank van Den Haag is een fraudeproces van start gegaan tegen de 59-jarige Dirk Bron en zijn zoon. Bron wordt verdacht van belastingfraude, verduistering en oplichting. De betichte noemt de aantijgingen “onzin”. In februari van dit jaar werd bekend dat Bron de overnemer was van de Belgische Blokker-winkels. Concreet nam hij de 123 winkels en 670 werknemers over van de Mirage Retail Group, die Blokker België pas begin 2019 zelf overgekocht had van de Nederlandse zakenfamilie Blokker. De overname door Bron moest een dreigend faillissement vermijden. Maar vanaf dag één werden veel vragen gesteld bij de solvabiliteit van de man.



Kort na de overname van Blokker raakte in Nederland bekend dat Bron het onderwerp was van een groot fraudeonderzoek. Als onderdeel van het onderzoek werd zijn telefoon afgetapt, waardoor rechercheurs van de politie-eenheid Den Haag konden meeluisteren met zijn telefoongesprekken over aankopen van onder meer tienduizenden, vermoedelijk valse, Björn Borg-boxershorts uit Turkije. Nu staat hij terecht voor het vervalsen van een huurovereenkomst, het verduisteren van een partij sportschoenen die hij nooit betaalde, het ontduiken van omzetbelasting bij de verkoop van pannen en het vergokken van bedrijfsmiddelen. Bron ontkent de aantijgingen.

De rechtzaak verhindert blijkbaar niet dat Bron de Blokker keten wil omvormen tot de nieuwe groep Mega World. Met dat doel start vandaag een uitverkoop van alle goederen bij Blokker met kortingen tot 75 %. Na de uitverkoop moeten de Blokker-winkels een nieuwe start nemen, onder het discountmerk Mega World. De vakbonden hebben echter grote twijfels bij de hele constructie. De rechtszaak in Den Haag is voor voortzetting alvast verwezen naar het najaar.