Dirk Bron, de Nederlandse overnemer van de 123 Belgische Blokker vestigingen, zit in moeilijke papieren. Zijn winkelketen, omgevormd tot de groep Mega World, gaat bij de rechtbank van Mechelen bescherming vragen tegen haar schuldeisers. Dat is slecht nieuws voor de 670 mensen die Bron mee overnam met de Blokker winkels. Bron zegt dat hij er alles zal aan doen om de keten alsnog overeind te houden. Maar hij heeft de schijn tegen. Al vanaf het begin van de overname door Bron in februari dit jaar werden kritische vragen gesteld over de agenda van de man. In Nederland loopt momenteel een proces tegen hem op verdenking van fraude en witwassen. In België zou zijn keten betalingsmoeilijkheden hebben en enkele weken geleden weigerde de bedrijfsrevisor het jaarverslag goed te keuren. Mega World zou ook niet alle belastingen en RSZ-bijdragen hebben betaald.
Het was Bron zelf die het nieuws van de bescherminsgprocedure bekend maakte aan de ondernemingsraad die vandaag doorging. Die procedure moet het mogelijk maken een faillissement te vermijden. Volgens de kranten van Mediahuis zou de Kamer voor Handelsonderzoek van de rechtbank van Mechelen zich op vraag van de bedrijfsrevisor buigen over de toekomst van Mega World. Bron zelf zou al tweemaal door de rechtbank zijn uitgenodigd maar stuurde even vaak zijn kat. In een korte reactie aan de kranten zegt Bron dat de mensen zich geen zorgen moeten maken. “Er zijn inderdaad wat storingen in ons financieel systeem, maar die worden deze week opgelost. Het zit ons niet mee, met corona en zo. Maar we doen er alles aan om de zaak te redden.”
De man zelf heeft zijn reputatie tegen. Dirk Bron werd in 2006 eigenaar van 15 Belgische filialen van de Superconfex groep. Hij zou de winkels onder de naam Mega Sport ombouwen tot een geheel nieuw winkelconcept. 6 daarvan werden onmiddellijk gesloten, de 9 andere gingen later failliet. In de pers was toen sprake van fraude maar later werd daar niets meer van vernomen. Nu vormde Bron de 123 Blokker winkels om in de keten Mega World.
Eerder al tekende hij twee faillissementen op en wel met de vennootschappen Mega Retail en Lasource. Ze gingen respectievelijk failliet in 2009 en 2010. In 2017 richtte Bron de Nederlandse vennootschap Dutch Retail Groep op met een kapitaal van 240 euro en gedomicilieerd in een anoniem appartement in Waddinxveen, nabij de Zuid-Hollandse stad Gouda. In maart dit jaar werden de vakbonden al ongerust. Tijdens een eerste ontmoeting met Bron bleek de man niet over een business plan te beschikken voor de Blokker groep in België. Hij beloofde wel een jaar werkzekerheid. Wanneer hij werd geconfronteerd met persartikelen omtrent zijn vermeende fraude in Nederland verliet hij geagiteerd vroegtijdig de vergadering.