Meus en Herman: koken op tv rendeert beter dan koken in het echt

Het is niet al goud dat blinkt, en zeker niet in de media. Paroles, de holding boven de drie mini-restaurants Würst in Leuven Gent en Antwerpen, is failliet verklaard. Würst werd in 2015 gelanceerd en op gang getrokken door tv-kok Jeroen Meus. Het concept was gebaseerd op de verkoop van luxe hotdogs. Maar al in 2017 trok Meus zich terug uit het restaurantconcept. Wel stapte hij op hetzelfde moment in het kapitaal van Hotel Hungaria, het productiehuis van ‘Dagelijkse kost’, zijn kookprogramma op de openbare omroep. Koken op tv levert minder risico’s op dan investeren in een eigen fysieke restaurantketen. Sterrenchef Sergio Herman lijkt met dezelfde moeilijkheden te kampen. Recent brachten we het bericht over zijn zoektocht naar financiering voor zijn keten van luxefrituren ‘Frites Atelier’. Ondertussen zouden twee van zijn frituren in Nederland mindere cijfers opleveren.



Paroles stelde ondertussen tien personeelsleden te werk. Vorig jaar keek het bedrijf aan tegen een verlies van 85.000 euro en een schuld van bijna één miljoen euro. Meus liep eerder al tegen een ‘bec de gaz’ in de restaurantsector. In 2006 startte hij het gastronomische restaurant Luzine in Leuven. In december 2014 verkocht hij het. Nog geen jaar later was de zaak failliet. Hij kon wel een mooie spaarpot aanleggen met de verkoop van zijn kookboeken. Daarvan gingen er meer dan 1 miljoen over de toonbank. Dat megasucces was meteen ook de redding van de Leuvense Uitgeverij Van Halewijck die ondertussen is opgegaan in Pelckmans.

Nog een gelijkaardig verhaal zien we bij Wim Ballieu. Die beheert vier Balls ‘n’ Glory-restaurants en twee foodtrucks, waarin hij gehaktballen verkoopt met stoemp en groenten. De ambitie van Ballieu bestond er in tegen 2025 50 restaurants te openen waarvan 1 in New York. In mei 2017 haalde hij via crowdfunding 125.000 euro op. Anderhalf jaar later heeft Balls ‘n’ Glory geen nieuwe zaken meer geopend, maar zijn er wel twee gesloten: een in Brussel en ook de enige buitenlandse zaak, in Nederland. De keten draait nu break even en Ballieu denkt niet aan stoppen.