Mithra, de Luikse bittere pil voor Marc Coucke en Bart Versluys van 101 miljoen euro

Bart Versluys en Marc Coucke (Foto: Belga Images)

Het financieel debacle van het Luikse beursgenoteerde farmabedrijf Mithra, specialist in vrouwelijke anticonceptiemiddelen, zet zich onverminderd door. Vandaag wordt bekend dat oprichter en referentieaandeelhouder François Fornieri, achtervolgd door politieke en financiële schandalen, ontslag neemt als bestuurder. De koers van Mithra is gedaald tot een dieptepunt van 6 euro. Het ondernemersduo Marc Coucke en Bart Versluys zit daarbij in het verliezende kamp. De voorbije 12 maanden verloor aannemer Bart Versluys met Mithra 30 miljoen euro aan waarde. Voor Marc Coucke bedraagt dat potentieel verlies 71 miljoen euro. De Waalse belastingbetaler is er aan voor 88 miljoen euro. Al die betrokken partijen hebben zich nu blijkbaar geëngageerd om samen 20 miljoen extra kapitaal aan te brengen. Dat bedrag komt bovenop een omstreden financiering van 100 miljoen euro. Het wordt pompen of verzuipen voor Mithra.

Eén jaar terug noteerde het aandeel van Mithra nog 24 euro. Vandaag is dat nog 6 euro. De volledige waarde van het bedrijf decimeerde van 1,1 miljard euro naar 294 miljoen euro. Het vermogen van de ontslagnemende François Fornieri, goed voor 23 % van het kapitaal, daalde van 192 naar 68 miljoen euro. Marc Coucke controleerde ooit 16 % van Mithra maar bouwde die participatie al af naar 8,6 %. Zijn partner Bart Versluys engageerde zich in de farma industrie en controleert 3,69 % van het Luikse bedrijf. Voor Versluys weegt dit aandeel binnen de portefeuille van zijn holding Scorpiaux uitgesproken zwaar. De Waalse politieke controleert 10 % van het zwalpend bedrijf.



U kan op deze link nogmaals de neergang lezen van de ondernemerscarrière van François Fornieri. Die dreigt nu in zijn val verschillende investeerders mee te slepen. Het moet voor Coucke en Versluys een bittere pil zijn om opnieuw hun deel bij te dragen in de zoektocht naar 20 miljoen euro vers kapitaal. Het is nog onduidelijk tegen welke koers dit zal gebeuren. De operatie komt bovenop een eerder aangekondigde converteerbare obligatielening van 100 miljoen euro. De participaties van beide Vlaamse investeerders Coucke en Versluys worden daarbij fors verwaterd tot minimale volumes.