NIEUW – Bart Versluys surft op bouw en farma

Bart Versluys (Foto Belga Images)

De patrimoniumholding Scorpiaux van de Oostende bouwondernemer Bart Versluys, sluit het boekjaar 2020 af met een nettowinst van 7,2 miljoen euro, tegenover 2,2 miljoen het jaar daarvoor. Scorpiaux haalt 3,5 miljoen euro inkomsten uit meerwaarden op aandelen en nog eens zoveel uit dividenden van de holding Versluys Invest. Die laatste is voor gelijke delen in handen van Bart Versluys en Marc Coucke. Versluys Invest overkoepelt de bouw- en vastgoedactiviteiten en vormt daarmee de basis van het vermogen van Bart Versluys. De bouwondernemer kiest er voor te diversifiëren in hoofdzakelijk farmaceutische bedrijven. Het vermogen Scorpiaux bestaat nu voor 198 miljoen euro uit participaties, waarvan 84 miljoen voor Versluys Groep en voor 77 miljoen voor de farmaceutische sector. “Diverse nieuwe investeringen worden nog overwogen in zowel de vastgoed sector als de Farmaceutische industrie.” aldus Bart Versluys in een korte commentaar.

In 2020 investeerde Scopiaux verder in de farmabranche door onder andere mee in te stappen in het verhaal van Hyloris met Stijn Van Rompay waar het nu 6.69% van het bedrijf controleert. De instap in Hyloris werd in 2020-2021 gevolgd door investeringen in Arctic Fox, BOA-Biomedical, EXO Biologics en Biogenosis. Die laatste impliceert een indirecte investering in het bedrijf Imcyse. Eerder al investeerde het in MDX Health (3,26%), Mithra Pharmaceuticals (3,42%) en Fagron (0,61%). Daarnaast beheert Scorpiaux ook nog de vennootschap Fort St-Pol, waarin het domein en de villa in Knokke zit die Versluys overkocht van de familie Nellen, en 24,9 % in Prudence. Die laatste overkoepelt dan weer de Oostendse robotproducent Zora.



Rush op kustvastgoed

Vastgoed blijft de basis van de groep Versluys. De eerste zes maanden van dit jaar realiseerde het bedrijf een recordverkoop waarbij vooral de gemiddelde verkoopwaarde per appartement historisch hoog lag op ongeveer 1 miljoen euro exclusief de kosten. De rush naar luxevastgoed begon vorig jaar in de zomer en is begin dit jaar enkel nog verder toegenomen. Drie factoren liggen aan de

basis van deze uitzonderlijke vastgoedhausse aan de Kust, zegt Versluys. Ten eerste zijn er de historisch lage rentes die als een ultieme katalysator de vastgoedmarkt aanvuren. Ten tweede is er het fenomeen van negatieve rentes waarbij heel wat vermogende Belgen dit jaar dreigen te moeten betalen op hun geparkeerd spaargeld bij de bank. Als derde punt werden tijdens de coronapandemie de vele voordelen van wonen aan zee herontdekt. De kust is dichtbij, veilig en staat synoniem voor vrijheid, genieten en een hoge levenskwaliteit, zo klinkt het.

Versluys is naast Oostende actief aan de kust in Bredene, Knokke en het Nederlandse Cadzand. In Oostende is de eerste Ensor Tower volledig uitverkocht en wordt binnenkort opgeleverd. Het exclusieve Ensor Tower project op de Oosteroever omvat 206 nieuwbouwappartementen verdeeld over twee torengebouwen. 

De meest recente evolutie van Versluys is om zich ook te begeven op het pad van de logistieke infrastructuur. De luchthaven van Oostende werkt samen met Versluys Logistics voor expansie waarbij Versluys magazijnen gaat bouwen, nodig door de sterke stijging van het cargovolume van de luchthaven. Die plannen stuiten echter op verzet van een lokale actiegroep. Die vreest zowel geluidsoverlast als mobiliteitsproblemen als de nieuwe loodsen er komen.