NIEUW – Durfkapitalist Biogenosis van familie Van Rompay tankt kapitaal bij

Stijn en Leon Van Rompay (Foto: ID)

Het durfkapitaalfonds Biogenosis, gevestigd in Luik, trekt zijn kapitaal op met 4,6 miljoen euro. In januari tankte Biogenosis ook al 1 miljoen euro bij. Het fonds is voor meerderheid in handen van de familie Van Rompay en valt terug op hun Luikse netwerk van co-investeerders, te weten Jean-Michel Foidart, de Luikse overheidsinvesteringsmaatschappij Noshaq en de veelbesproken François Fornieri. Die laatste moest het management van zijn Luiks beursgenoteerd farmabedrijf Mithra recent in handen geven van vader Leon Van Rompay. De belangrijkste participatie van Biogenosis is een investering in het ook al Luikse biotechbedrijf Imcyse. Deze specialist in auto immuun ziektes haalde recent 28 miljoen euro vers kapitaal op. Naast Biogenosis tekende ook de multinational Pfizer in op die kapitaalronde. Tot voor die kapitaalverhoging controleerde Biogenosis 31 % van Imcyse. Hoeveel Pfizer in Imcyse investeert, is niet bekend.

Imcyse, een spin off van de KULeuven, legt zich toe op auto-immuunziektes, meer specifiek op reuma en behandelingen tegen onder meer multiple sclerose en diabetes type 1. Dat laatste onderzoek is het meest gevorderde en kan het bedrijf 180 miljoen euro aan mijlpaalbetalingen opleveren, afhankelijk van de resultaten in het onderzoek. Bij de huidige fase van dat onderzoek zijn ruim 80 patiënten betrokken. Voor de studie trekt Imcyse een budget uit van 10,8 miljoen euro, waarvan ongeveer de helft gefinancierd met subsidies van de Waalse overheid. Resultaten moeten er zijn tegen midden 2023. Zijn die gunstig dan kan het bedrijf eventueel naar de beurs worden gebracht. Pfizer engageert zich ook meer specifiek in het Imcyse-onderzoek naar reuma.



De familie Van Rompay is actief op verschillende fronten in de biotech industrie. Hun zwaartepunt is daarbij verankerd in de Luikse regio. Zo bracht Stijn Van Rompay, zoon van Leon, recent het Luikse farmabedrijf Hyloris naar de beurs. In 2019 richtten vader en zoon Van Rompay samen met Jean-Michel Foidart het Luikse biotech bedrijf Exo Biologics op dat zich toelegt op nanotechnologie. Dat haalde recent 8,7 miljoen euro op om in de Luikse biotech hub Parc Montlegia een eigen labo op te starten. Eén van de aandeelhouders van Hyloris is de Oostendse aannemer Bart Versluys. Die controleert ook 4 % van Mithra, het Luikse bedrijf gespecialiseerd in anticonceptie waar referentie aandeelhouder François Fornieri na het politiek Nethys schandaal een stap opzij moest zetten en het beleid moet overlaten aan Leon Van Rompay. In die dossiers is ook het Luikse overheidsbedrijf Noshaq terug te vinden als investeerder.