DURFKAPITAAL – Bart Versluys is de grootste fan van Stijn Van Rompay

Bart Versluys

De Oostendse projectontwikkelaar Bart Versluys heeft zich er toe verbonden iets meer dan 1 miljoen aandelen op te nemen van het bedrijf Hyloris dat eind deze maand naar de Brusselse beurs trekt. Dat is goed voor een investering van minstens 10 miljoen euro. Versluys verwerft daarmee 4 % van het farmabedrijf dat door serie ondernemer Stijn Van Rompay op poten werd gezet. Daarmee is Versluys de belangrijkste volger van Van Rompay. Na de beursoperatie zal die laatste zelf 27 % van Hyloris controleren, goed voor een investering van 76 miljoen euro. Maar dat zal dan nog maar een fractie zijn van wat Van Rompay de voorbije jaren aan vermogen opbouwde in de farma industrie.

Hyloris ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen op basis van bestaande geneesmiddelen waarvan het patent is verstreken. Een strategie die even kort als duidelijk en opportunistisch is. Je moet dan immers niet investeren in het basisonderzoek, waarvan de uitkomst ook al onzeker is, maar je kan meesurfen op het bewezen succes. Neem bijvoorbeeld een geneesmiddel dat in capsules wordt toegediend en waarvan het patent is verstreken. Daarvan maak een afgeleid product dat intraveneus wordt toegediend en daardoor anders en doeltreffender is. Het blijft natuurlijk wel een risicovolle onderneming.Hyloris profileert zich nochtans scherp. De naam van het bedrijf is de afkorting van “high yield, low risk” wat zoveel wil zeggen als ‘hoog rendement, laag risico’. In de prospectus die de beursintroductie begeleid, is te lezen in welke deals Stijn Van Rompay allemaal al excelleerde: Docpharma, Matrix Laboratories, Uteron Pharma, Novalon en Alter Pharma, allemaal farmabedrijven die Van Rompay hielp mee opstarten en die achteraf succesvol werden verkocht. Voor de beursintroductie van Hyloris kon Van Rompay al vooraf 22,7 miljoen aan financiële engagementen vastleggen. Met dus als belangrijkste speler Bart Versluys, de Oostendse projectontwikkelaar en business partner van Marc Coucke. Die laatste gelooft in de farma industrie. Eerder al investeerde hij in MDX Health, Mithra en Fagron. Bij zijn intrede in Hyloris kon hij profiteren van een zekere korting omdat hij nog voor de beursintroductie een speciale obligatielening onderschreef die nu in aandelen wordt omgezet.

Andere engagementen komen onder meer van Jos Sluys, Dirk Van Praag, de familie Noël en Christian Dumolin. Hyloris is gevestigd in Luik dus kon ook de Luikse overheidsfinancier Noshaq niet ontbreken. Kleinere investeerders zijn onder meer de vroegere beursmakelaar Marc Corluy, neus-keel- en oorarts Peter Hellings, hotelondernemer Serge Vermeersch en de familie Denayer. Hyloris verkoopt in totaal 5 miljoen nieuwe aandelen tegen een prijs van 10 tot 11,5 euro per aandeel. Eind deze maand moet de eerste beursnotering volgen.

UPDATE

In eerste versie werd per materiële vergissing gemeld dat de nieuwe aandelen van Hyloris verkocht worden “tegen 10 tot 11,5 miljoen euro per aandeel”. Dat moet zijn “verkocht worden tegen 10 tot 11,5 euro per aandeel”.