NIEUW – Aandeelhouders Gentse Awingu pompen opnieuw kapitaal bij

De Gentse software start-up Awingu heeft zijn kapitaal opgetrokken met 1,5 miljoen euro. Begin dit jaar was er al een gelijkaardige operatie. Awingu keeg dus dit jaar al 3 miljoen euro verse middelen. Het verlies van de start-up over 2018 bedroeg 2,9 miljoen euro tegenover 3,6 miljoen in 2017. Het overgedragen verlies per eind 2018 van 22 miljoen euro loopt gelijk met de middelen die Awingu in het verleden ophaalde. Awingu maakt voor bedrijven software oplossingen waarmee werknemers via hun gewone browser afgeschermde toegang krijgen tot het virtuele kantoor van hun bedrijf. Aandeelhouders van het jonge software bedrijf zijn onder meer Michel Akkermans, Christian Dumolin en Philippe Vlerick.



Die aandeelhouders zien hun geloof in het bedrijf gesterkt worden door de internationale doorbraken van Awingu. Zo werd vorig jaar bekend dat de Canadese softwaregroep Blackberry de virtualisatietoepassingen van het Gentse Awingu gaat verkopen. Blackberry wordt doorgaans nog gelijk gesteld met de gelijknamige smartphones, die het onderspit moesten delven tegen Apple en Samsung concurrenten. Maar in 2016 stootte het Canadese bedrijf zijn hardware activiteiten af en creëerde een verdienmodel rond softwareoplossingen voor veilige bedrijfscommunicatie.

Ook de federale overheidsdiensten kozen voor Awingu om virtualisatie-oplossing uit te werken voor 20.000 federale ambtenaren. Die beslissing werd goedgekeurd door de kanselarij van de eerste minister, die bevoegd is voor het IT-beleid van de federale overheid. De software van de start-up  wordt nu al gebruikt door de federale politie en verschillende lokale politiezones. Bij het bedrijf was niet onmiddellijk iemand beschikbaar voor bijkomende commentaar.