NIEUW – Batibouw erfgenamen zussen De Vestel verdelen 80 miljoen euro familiaal vermogen

Normaal moest de bouwbeurs Batibouw afgelopen zaterdag de deuren openen. Virtueel op internet dan toch in deze tijden van corona. Maar dat liep even anders. De grote toevloed van bezoekers deed het systeem crashen. Het weekend was meteen verloren. Bij de familie De Vestel zullen ze er niet wakker van hebben gelegen. Precies 60 jaar terug, in 1960, organiseerde Georges De Vestel de eerste nationale bouwbeurs die zou uitgroeien tot Batibouw. De Vestel bouwde zijn eigen familiaal vermogen op, investeerde voortdurend in vastgoed en bracht dat onder in La Fondation de la Tortue, genoemd naar het stenen schildpadlogo van de beurs. Die stichting is nu verdeeld over de twee dochters van De Vestel die elk 40 miljoen euro aan vastgoed gaan beheren.



De 87-jarige Georges De Vestel woont ondertussen al lang in Monaco. In 2003, wanneer hij 70 was, ging hij op zoek naar een opvolger voor zijn beursactiviteiten. Hij vond die bij de Waalse ondernemer Philippe Lhomme, de toenmalige echtgenoot van zijn dochter Laurence. Haar zus Audrey kreeg de ‘feel good’ beurs Cocoon onder haar beheer. In 2009 kwam het tot een vechtscheiding tussen Lhomme en zijn echtgenote. Lhomme legde 12,5 miljoen euro op tafel om Batibouw over te kopen. Cocoon werd dan weer opgekocht door die andere Franstalige beursorganisator Eric Everard, onder meer eigenaar van Flanders Expo.

Fondation La Tortue werd nu geherstructureerd waarbij alle vastgoeddochters werden opgeslorpt door de stichting. Dat leverde een patrimonium op van 80 miljoen euro, deels gefinancierd met bankschulden. Fondation de la Tortue werd daarna opgesplitst in de Fondation de l’Eléphant en Fondation Famiteka die dan weer eindigen bij de vennootschappen Kimbal en Immoteka, respectievelijk in handen van Laurence en Audrey De Vestel. Beiden kunnen nu elk bogen op een patrimonium van 40 miljoen euro aan vastgoed waarvan elk 23 miljoen eigen vermogen.