NIEUW – Broers De Beers maken Tomorrowland klaar om uit te huwelijken

Manu Beers (uiterst links) met naast hem zijn broer Michiel in 2017 bij een bezoek van het koninklijk echtpaar. (Foto: Belga Images)

De broers Manu en Michiel Beers hebben de intellectuele rechten van hun festival Tomorrowland vorig jaar ondergebracht in een afzonderlijke vennootschap. Nu hebben ze een eigen stichting opgericht die hun patrimonium moet afschermen. Begin dit jaar werd Bruno Vanwelsenaers officieel benoemd tot CEO van de groep Tomorrowland. Vanwelsenaers ging ooit van start als consultant bij de gerenommeerde Boston Consulting Group. Al deze bewegingen vallen samen met de organisatie eind deze maand van het CORE festival op de Heyzelvlakte in Brussel. De broers De Beers werken daarbij samen met de Amerikaanse groep Live Nation, bekend van Rock Werchter. Alles lijkt dan ook in voorbereiding om het aandeelhouderschap van Tomorrowland open te trekken. Live Nation moet dan de ideale partner zijn, te meer omdat Michiel Beers gehuwd is met Sarah Schuermans, de dochter van Herman Schueremans, de man die Rock Werchter verkocht aan Live Nation. Tomorrowland zelf geeft geen commentaar.

Corona heeft de sector van de live events fors onder druk gezet. Cash droogde op. Nu de wereld heropent, moet er zo snel mogelijk zoveel mogelijk omzet worden gedraaid. Een derde weekend Tomorrowland is daar een onderdeel van, maar de het nieuwe CORE festival meteen ook. Brussel lag als onontgonnen terrein tussen Boom en Werchter. Schaalvergroting via samenwerking leidt tot minder kosten. Maar er is meer. Grote internationale spelers zoals het Duits-Nederlandse FKP Scorpio en het Scandinavische All Things Live lieten hun oog vallen op België en Brussel. Niets beter om toenadering te vinden tot elkaar dan een gemeenschappelijke vijand. De combinatie Tomorrowland-Werchter moet de de Belgische markt afsluiten voor buitenlandse concurrenten.Het succesrijke festival Tomorrowland is officieel in handen van de vennootschap WeAreOne.World (WAOW). Die wordt door de broers Beers gecontroleerd via de holding M&M Management. De belangrijkste activa van Tomorrowland zijn de creatieve concepten van het bedrijf. Precies die activa werden vorig jaar ondergebracht in de vennootschap TL IP of voluit Tomorrowland Intellectual Property. Het gaat dan onder meer om de domeinnamen, de accounts van de digitale media, het ticketsysteem, de online platformen, de databases van bezoekers, de grafische concepten en de software licentie. En vorige maand werd dan de private Stichting LTC opgericht door WAOW. Opvallend daarbij is dat de niet-statutaire bestuurders van de nieuwe stichting een aantal managers van Tomorrowland zijn. Als statutaire bestuurder werd Bruno Vanwelsenaers benoemd. Via WAOW zijn de broers Beers voorzitter. Vanwelsenaers ging begin deze eeuw van start als consultant bij Boston Consultancy Group. Na drie jaar stapte hij over naar de voedingsgroep Alpro waar hij bijna 8 jaar werkte, om er verantwoordelijk te worden voor de Europese activiteiten. Bij Tomorrowland was hij net geen 10 jaar verantwoordelijk voor de internationale activiteiten vooraleer in januari CEO te worden.

Het opentrekken van het kapitaal, met ruimte voor het huidige management, is dan ook juridisch klaargemaakt. Maar Tomorrowland zelf geeft geen commentaar bij de reorganisatie. “We gaan hier niet verder op in gaan want zoals je weet houden we ons werking graag intern.” zo laat woordvoerster Debby Wilmsen weten in een korte reactie.