Tomorrowland: het jaar van de waarheid voor de broers Beers

Rechts op de foto, Manu en Michiel Beers, in 2015 wanneer toenmalig VN secretaris Ban Ki-moon het festival Tomorrowland bezocht. (Foto: Belga Images)

Binnen een kleine twee maand gaat de wintereditie van Tomorrowland van start in het Franse Alpe d’Huez. Goed voor 18.000 bezoekers. Twee maand later organiseert Tomorrowland samen met Live Nation het nieuwe Brusselse festival CORE, goed voor 50.000 bezoekers. Het hoogtepunt moet volgen in juli. Met drie in plaats van twee weekends Tomorrowland, samen goed voor 600.000 bezoekers. Voor de broers Michiel en Manu Beers is het erop of er onder. Na twee coronajaren zonder festival, staat het water hen aan de lippen. In 2020 verdampte de omzet van 112,3 miljoen euro in 2019 tot 16,6 miljoen. De 4,5 miljoen euro winst van 2019 werd 5,7 miljoen verlies in 2020. Alle verkochte maar nooit geconsumeerde toegangtickets van 2020 zijn overdraagbaar naar 2022. Een derde festivalweekend was noodzakelijk om economische redenen. Om verse cash te kunnen genereren. 2022 wordt een moeilijk maar uitdagend scharnierjaar voor de broers Beers.

Cijfers voor 2021 heeft Tomorrowland nog niet. Maar gunstig kunnen die moeilijk zijn in een tweede opeenvolgende jaar waar het festival op het laatste moment opnieuw ten onder ging aan corona. Om te overleven kregen de broers Beers toestemming om éénmalig het festival drie weekends te laten doorgaan in het domein De Schorre in Boom. Het extra weekend gaat door op 15 tot 17 juli. De week voorafgaand aan de ‘gewone’ weekends van Tomorrowland. Dat derde weekend is noodzakelijk om 200.000 nieuwe tickets betalend aan te kunnen bieden. Betalend, want de verkochte tickets van 2020 kunnen nu worden geactiveerd.600.000 bezoekers moet een absoluut record worden voor Tomorrowland. Maar het is tegelijkertijd ook een noodzaak. Grote namen zoals Dimitri Vegas & Like Mike, David Guetta en Martin Garrix moeten het succes verankeren. Opnieuw wordt gemikt op bezoekers uit de hele wereld. In 2019 organiseerde Tomorrowland 240 vluchten. Goed voor redelijk wat opbrengsten. Nu wordt gemikt op een gelijkaardig volume.

Eind 2020 was het eigen vermogen van Weareone.World gekrompen van 11 tot 5 miljoen euro. Weareone.World is de operationele vennootschap van Tomorrowland, zelf overkoepeld door de holding M&M Management. Die holding van de broers Michiel en Manu beschikte eind 2020 nog over een spaarpotje van 6 miljoen euro. Daarbij waren nog geen waardeverminderingen geboekt op het festival zelf. Dat staat nog steeds voor 7,9 miljoen euro op de balans. Dit jaar moet blijken of dit getal nog realistisch is.