NIEUW – Bedrijfsrevisor maakt voorbehoud bij toekomst van Tomorrowland

Waar we recent nog relatief optimistisch waren over de toekomst van Tomorrowland, het dance festival van de gebroeders Beers, moeten we daar nu toch wat op terug komen. Vorig jaar, het eerste coronajaar zonder festival, boekte het bedrijf een operationeel verlies van 6,4 miljoen euro bij een omzet die decimeerde van 112 naar 22 miljoen euro. Het eigen vermogen van de gebroeders Beers halveert van 11,2 naar 5,4 miljoen euro. Dit jaar is opnieuw een jaar zonder festival. Dat kan het eigen vermogen van de centrale vennootschap Weareone.World helemaal opdrogen. In die mate zelfs dat bedrijfsrevisor Peter Robrechts voorbehoud moet maken bij de continuïteit van Tomorrowland.



2020 was een dramatisch jaar voor de broers Beers. Hun jaarlijks event werd afgelast nadat de tickets al waren verkocht en nadat de meeste bestellingen al waren geactiveerd. Dat verzwaart hun jaarrekening met 38 miljoen opbrengsten die moeten worden overgedragen en bijna 10 miljoen kosten. Opmerkelijk is dat de personeelskost vorig jaar bijna gelijk bleef op 5 miljoen euro tegenover 6 miljoen in 2019, het laatste jaar met een festival. Ook de afschrijvingen blijven met 5 miljoen op bijna dezelfde hoogte. De nettowinst slaat om van 4,5 miljoen naar een verlies van 5,7 miljoen euro. Dat is een omslag van iets meer dan 10 miljoen.

Dit jaar wordt het tweede opeenvolgend jaar waarin corona het festival doorkruist. Het verbod om het festival te laten doorgaan, kwam er opnieuw nadat alles werd klaargezet in de overtuiging dat het event toch kon doorgaan. Volgens de organisatie moesten 50 miljoen euro aan bestellingen worden opgezegd. Op veel bestellingen was een niet recupereerbaar voorschot betaald. Op een bredere schaal, inclusief hotels en toeleveranciers, snijdt het wegvallen van het festival 280 miljoen euro uit de leisure economie.

Net zoals vorig jaar organiseert Tomorrowland wel opnieuw een editie van het virtuele “Tomorrowland Around The World”. De bezoekers van het vlindervormige digitale 3D-eiland vinden er zes podia met zowat alle genres uit de elektronische muziek en bekende Tomorrowlandnamen als Armin van Buuren, Fedde Le Grand, Afrojack, Robin Schulz en Kölsch. De openingsuren zijn aangepast aan de verschillende tijdzones wereldwijd. Vorig jaar werden zowat 140.000 tickets verkocht voor de eerste Tomorrowland Around The World. Het virtuele festival kan worden beleefd met een pc, laptop, smartphone of tablet, zonder 3D- of VR-bril.