Tomorrowland bloedt langzaam leeg (maar zal niet sterven)

Manu en Michiel Beers (links) in 2017 bij het bezoek van het koningspaar aan Tomorrowland. (Foto: Belga Image)

Het moeten surrealistische dagen zijn voor de broers Manu en Michiel Beers, de eigenaars van het dancefestival Tomorrowland. Nadat ze alles klaar aan het zetten waren om vooralsnog dit jaar een festival te organiseren, krijgen ze daarvoor geen toestemming van de burgemeesters van Boom en Duffel. De verklaring ligt voor de hand: de inwoners van Boom en Duffel stemmen voor de burgemeester, niet de pakweg 450.000 bezoekers die dit jaar van over de hele wereld afzakken naar de festivalweide. En die in de ogen van lokale mensen, na maanden van corona inprenting, wandelende risico’s zijn. Geen Tomorrowland in 2020 en 2021 laat de broers Beers financieel langzaam leegbloeden. Maar een financiële analyse leert dat ze deze klap te boven zullen komen.

2019 was het laatste jaar waarin de broers Beers succesvol in twee weekends hun festival organiseerden. Hun bedrijf Weareone.world boekte in dat jaar een omzet van 112 miljoen euro, goed voor 6 miljoen euro aan afschrijvingen, 5,7 miljoen euro bedrijfswinst en een nettowinst van 4,5 miljoen euro. Eind 2019 had hun bedrijf 11 miljoen euro aan beschikbare reserves opgebouwd. Daarbij zijn er twee niet onbelangrijke factoren. In 2018 betaalden beide broers een fiscale boete van maar liefst 8 miljoen euro. Eén jaar later waren ze daar al van hersteld. Dus dat moet nu ook lukken. Komt daarbij dat weareone.world zo goed als schuldenvrij is. Tomorrowland is een cash machine. Enige uitdaging is ze aan het draaien krijgen. In afwachting daarvan kunnen eventueel nog bankkredieten worden aangegaan.



Iedereen is nu sterk gefocused op de 1,8 miljoen euro die Vlaams minister Hilde Crevits heeft toegezegd aan het festival, een bedrag dat precies is bedoeld om opstartkosten te dragen en niet moet worden terugbetaald wanneer corona de organisatie alsnog doorkruist. Wat dus nu gebeurt. Wanneer Tomorrowland in 2022 terug doorgaat, in volle kracht, zal dat niet te danken zijn aan die 1,8 miljoen euro maar aan het verstandige management dat de broers Beers aan de dag leggen. De vraag of ze naar de Raad van State trekken om de beslissing van de burgemeesters alsnog te verbreken, moet kaderen in datzelfde opzet: het verzekeren van continuïteit. In de festivalweide en in goede relaties met de lokale overheid is fors geïnvesteerd. Beide kan je zomaar niet verplaatsen.