NIEUW – Broers Vermeersch en broers Bongaerts stappen in vastgoedfonds FBRE

Bart Bongaerts

De vastgoed privak Family Backed Real Etsate (FBRE) heeft in een tweede ronde zijn kapitaal opgetrokken met 9 miljoen euro tot 25 miljoen euro. De broers Serge en Dimitri Vermeersch zijn samen goed voor 2,5 miljoen euro. Beiden zijn gekende horeca ondernemers maar ook steeds belangrijker investeerders. Andere opvallende aanwezigen in die tweede kapitaalronde zijn de Kempense broers Bart en Tom Bongaerts. Hun familie startte ooit het lokaal weekblad Kempenland op, nu De Zondag geworden van de groep Roularta van de familie De Nolf. Beiden zijn nu nog actief in de drukkerijsector en de grafische wereld. FBRE werd midden vorig jaar opgestart door Luk Busschop, gekend van de Mechelse producent van kantoormeubelen Bulo.

De broers Vermeersch zijn onder meer gekend van het zakenhotel Gosset in Groot-Bijgaarden, het hotel Sewir in Sint-Niklaas en het mondaine hotel-restaurant Auberge du Pecheur uit Sint-Martens-Latem. Hun vader legde de basis van het familiaal vermogen in de staalhandel. Maar beide broers zijn ook meer en meer terug te vinden in verschillende investeringsprojecten. Zo zagen we ze recent onder meer opduiken in het kapitaal van de durfkapitaalfondsen Well One en Smartfin II. Ook Anthony De Clerck nam deel aan de nieuwe kapitaalronde van FBRE. De Clerck en Busschop zijn geen onbekenden voor elkaar. Zo stapten ze samen ook al in het kapitaal van de producent van voedingsadditieven voor dieren Vitafor. Eén van de andere investeerders in dat dossier was Walter Van Gastel, gekend van de gelijknamige tuincentra. Van Gastel zagen we ook bij de oprichting van FBRE.



Nog een andere opvallende naam bij de nieuwe investeerders is die van vastgoedmakelaar Paul De Clercq uit Vosselaar in de Kempen. Hij is de zoon van Erik De Clercq, de voormalige liberale burgemeester van Vosselaar en de oprichter van bouwfirma DCA. In 2008 verkocht De Clercq zijn bedrijf DCA. Twee jaar later stuntte zijn zoon Paul zich een plaatsje in de pers. Als kandidaat- volksvertegenwoordiger bij Open Vld vloog hij een uur lang boven de baai van San Francisco. Achter het vliegtuigje hing een spandoek in Obama-stijl met de tekst ‘Yes Flanders, you can’. Desalniettemin raakte hij vanop de 10de plaats niet verkozen.