NIEUW – Chris Cardon zet de NV Ziphius Corona Vaccines klaar

Coronavirus

In het West-Vlaamse Oostkamp heeft ondernemer Chris Cardon de nieuwe NV Ziphius Viral mRNA Vaccines opgezet. De commerciële naam van het bedrijf luidt Ziphius Corona Vaccines waaruit meteen blijkt dat de inzet de ontwikkeling vormt van een coronavaccin. Half juni maakte Ziphius bekend dat het veelbelovende tests had afgewerkt op muizen en dat klinische tests wellicht nog dit jaar zouden kunnen starten. De ambitie van Ziphius is niet gering: de productie op jaarbasis van 100 miljoen vaccins. Het bedrijf doet enkel de ontwikkeling. Voor de productie van het vaccin rekent het op andere partners. Dat Ziphius ambitie heeft, mag blijken uit het feit dat de nieuwe vennootschap meteen een toegestaan kapitaal meekrijgt van 75 miljoen euro. Ziphius werkt met de zogenaamde mRNA-technologie. Bij een klassiek vaccin worden onderdeeltjes van een bacterie of een virus ingespoten, zodat het lichaam immuunstoffen kan aanmaken en zich wapent tegen een aanval. Ziphius vertrekt van mRNA of boodschapper RNA dat het in het lichaam injecteert. Die specifieke RNA geeft lichaamscellen instructies om eiwitten aan te maken waarmee het organisme zich verdedigd tegen het virus. Deze techniek wordt ook toegepast door het Amerikaanse bedrijf Moderna Therapeutics, dat al begonnen is met patiëntenproeven voor zijn vaccin.

Ziphius Corona Virus werd opgericht door Ziphius Therapeutics. Dat laatste bedrijf is dan weer de omzetting van Mooss Pharma, een producent van parafarmaceutische producten die door Chris Cardon werd verkocht aan Omega Pharma. Later richtte Cardon ook het dierengeneesmiddelenbedrijf Ecuphar op dat op de Londense beurs om en bij 100 miljoen pond waard is. Hij deed dat samen met de broers Van Cauwenberge, bekend van de kunststofplaten producent Vanca. Zij werden door Marc Coucke uitgekocht bij Ecuphar, een operatie waar ze 12 miljoen euro aan over hielden. Nu zijn zij het opnieuw die met Cardon 6 miljoen euro in Ziphius hebben geïnvesteerd.

Ziphius ontwikkelde eerder al een vaccin tegen het zogenaamde Zika-virus dat vooral in Latijns-Amerika zwangere vrouwen besmet en leidt tot een misvormde foetus. Wat corona betreft, werkt Ziphius met het ZIP-1642 vaccin, een mRNA-gebaseerd vaccin dat een combinatie bevat van mRNA-moleculen die coderen voor meerdere SARS-Co-V-2-antigenen. SARS-Co-V-2 behoort tot de coronavirussen – een groep van virussen die het ademhalingssysteem aanvallen – en veroorzaakt covid-19. Het vaccin bevat onder andere een vorm van het Spike (S) – proteïne, een proteïne dat essentieel is voor de infectie van de gastheercel en dat geëvalueerd werd als een vaccin-antigen voor meerdere coronavirussen.