NIEUW – Christian Cigrang incasseert 39 miljoen euro winst op participatie in Euronav

Hoe kan je geld verdienen door op te beurs te speculeren? Simpel, door goedkoop aandelen aan te kopen en die daarna duurder te verkopen. Het helpt daarbij als je de betrokken bedrijven en sectoren goed kent en wanneer je over geprivilegieerde informatie beschikt. En het helpt wanneer je al veel geld hebt en tijd van wachten kan inbouwen. Neem nu de immer discrete Antwerpse havenondernemer Christian Cigrang, bekend van zijn rederij Cobelfret. Van maart 2017 tot mei 2018 kocht hij 11 % op van de beursgenoteerde olierederij Euronav. In juni 2018 fuseerde Euronav met haar Amerikaanse concurrent Gener8. In oktober 2019 en begin 2020 verkocht Cigrang al zijn Euronav aandelen, goed voor een globale winst van 39 miljoen euro zo blijkt nu uit de jaarcijfers van het bedrijf.



De rederijen van Christian Cigrang zijn verankerd in Luxemburg en Zwitserland en luisteren naar de weinig poëtische naam CLdN of voluit Compagnie Luxembourgeoise de Navigation. De speculatie op Euronav gebeurde via het Luxemburgse vehikel Chateauban, een dochter van CldN Vrac. Die laatste overkoepelt de activiteit die Cigrang uitvoert met 80 gecharterde schepen in droge bulk transporten. Die zag zijn omzet vorig jaar dalen van 563 naar 540 miljoen euro. In 2018 verkaste CldN Vrac zijn schepen in eigen bezit naar Zwitserland. Nog in 2018 incasseerde de groep een verlies van 34 miljoen euro. Mede dank zij de Euronav operatie kon 2019 worden afgesloten met een winst van 23 miljoen euro.

Belangrijkste onderdeel van de groep van Cigrang is CLdN Lignes, de vroegere moeder van de scheepvaartgroep die in 2011 in stukken werd opgedeeld. Nu omvat CldN Lignes twee belangrijke takken: de ro-ro-ferrydiensten en de uitbating van haventerminals. Die activiteiten in België, Nederland, Noord-Europa, het VK en het Spaanse schiereiland waren in 2019 goed voor 747 miljoen euro omzet tegenover 725 miljoen euro in 2018. Een nettowinst van 40 miljoen euro sloeg wel om in een verlies van 15 miljoen euro, hoofdzakelijk nadat een waardevermindering werd geïncasseerd van 31 miljoen euro op de verwachtte verkoop van 6 oudere roro-schepen van de groep. Balansen van CLdN zijn altijd een beetje hogere wiskunde.