Het discrete inzicht van Christian Cigrang

(Foto: TheJournal.ie/YouTube)

In november vorig jaar verraste de immer discrete Antwerpse havenondernemer Christian Cigrang de buitenwereld met de mededeling dat hij een participatie van 5 % had opgebouwd in Euronav, de beursgenoteerde groep gespecialiseerd in olietankers. In februari dit jaar deed hij dat nog eens over en verdubbelde zijn aandeel in Euronav tot 10 %. Ondertussen steeg de koers van Euronav met 20%. Cigrang zag de waarde van zijn investering stijgen van 103 naar 127 miljoen euro. Maar daar is het hem niet om te doen. Morgen ondertekent Euronav in New York een fusie met zijn Amerikaanse concurrent Gener8. Meteen ontstaat dan een combinatie die even groot is als haar Chinese concurrent CSET. Daarmee zal Christian Cigrang 7 % controleren van de grootste olierederij ter wereld. Dat is dan net evenveel als de historische Euronav-aandeelhouder Marc Saverys. Die laatste zijn zus Viriginie staat voor 3% van de nieuwe groep.



De beleggers volgen duidelijk de strategie van Cigrang en geloven in de kracht van de nieuwe olierederij. Dat is nochtans niet zonder risico. De energiemarkt in het algemeen, en de oliemarkt in het bijzonder, hebben bijzonder moeilijke jaren achter de rug, mee onder invloed van het oprukkende schaliegas. Maar nu lijkt die markt terug om te keren. Dat is ook wat de grote Euronav baas Paddy Rogers al lang verkondigt. Volgens Rogers zal die ommekeer er dit najaar nog komen. Al moeten de beleggers dan al veel geduld hebben gehad. (Lees verder onder de foto)

Isla de Espalmador, nu eigendom van de familie Cigrang.

Voor Cigrang is de keuze voor Euronav alvast een strategische beslissing naast de verdere uitbouw van zijn eigen havengroep CLdN-Cobelfret. Cigrang zweert bij discretie. Met zijn intrede in de nieuwe olierederij wereldleider is hij daar alvast in gelukt. Minder discreet verliep de aankoop door zijn familie van het Spaanse eiland Isla de Espalmador eerder dit jaar. Cigrang legde 18 miljoen  euro op tafel voor het eiland van 3 kilometer lang en 800 meter breed – goed voor 137 hectare – dat Ibiza en Formentera in de Spaanse Balearen ligt. Het telt twee huizen, een kapel en een vuurtoren en is bij laag water te voet bereikbaar vanaf het naburige Formentera. De aankoop haalde breed de Belgische pers.