UPDATE – NIEUW – Club Brugge keert voor het eerst dividend uit

Bart Verhaeghe (Foto: Belga Images)

Eersteklasser Club Brugge keert over het boekjaar 2022/2023 een dividend uit van 3,2 miljoen euro (zie update onderaan). Het is voor het eerst onder het bewind van projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, bekend van Uplace en meerderheidsaandeelhouder van de club, dat er een deel van de winst wordt uitgekeerd. Die winst was dan ook aanzienlijk. In het voorbije voetbalseizoen kon Club Brugge 176 miljoen euro aan inkomsten boeken, een recordopbrengst. De netto winst na belastingen verdrievoudigde tot 11 miljoen euro. De club kocht ook nog eens zelf 0,19 miljoen eigen aandelen voor een bedrag van 0,53 miljoen euro. Die 1,5% aandelen werden vernietigd. Bart Verhaeghe bezit, samen met CEO Vincent Mannaert, Jan Boone, de miljardair en meerderheidsaandeelhouder van speculoosbedrijf Lotus, en Peter Vanhecke, CEO van Castel Capital, 71,89 procent van de aandelen van Club Brugge. Deze zitten gebundeld in holding Grizzly Sports.

De recordomzet van Club Brugge wordt onder meer verklaard door de overwintering in de Champions League, die 45,1 miljoen euro aan media- en prijzengeld opleverde. Daarnaast was er de goede transferzomer, met de verkoop van De Ketelaere (32 miljoen), Openda (10 miljoen) en Nsoki (12 miljoen). Daartegenover staat dat de loonmassa steeg van 68 naar 92 miljoen euro.Eerder dit jaar werd bekend dat de meerderheidsaandeelhouders van Club Brugge, onder leiding van topman Bart Verhaeghe, opnieuw op zoek gingen naar mogelijke kandidaat-kopers voor hun Belgische top voetbalploeg. In 2021 werd gepoogd Club Brugge op de beurs te introduceren tegen een waardering van 200 miljoen euro maar die poging werd gestaakt wegens te weinig interesse. Enkele maanden later stapte het Amerikaanse investeringsfonds Orkila Capital in het kapitaal van de club die daarbij werd gewaardeerd op iets meer dan 200 miljoen euro. In haar balans over 2021 trok de holding Grizzly Sports de waarde van haar participatie in Club Brugge op van 13 naar 154 miljoen euro. Orkila Capital van zijn kant betaalde 50 miljoen voor 23 % van de club. 20 miljoen euro daarvan ging naar de club naast 30 miljoen euro die ze betaalden aan bestaande aandeelhouders om aandelen over te nemen.

UPDATE

De woordvoerder van Club Brugge laat weten dat de uitgekeerde winst, ‘het dividend’, werd gebruikt om aandelen over te kopen van een minderheidsaandeelhouder die wenste uit te stappen uit de vennootschap.