NIEUW – De stille terugkeer van Philippe de Moerloose naar Europa

Waar Philippe de Moerloose met zijn SDA Holding vijf jaar terug nog voor 100 % van zijn omzet afhankelijk was van Afrika, is dit aandeel nu teruggebracht naar 20%. De Moerloose bouwde een groep uit die hoofdzakelijk actief is in verkoop en onderhoud van zware werkvoertuigen, met Volvo voorop. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is die activiteit succesvol. Het VK is nu goed voor net geen 40 % van de omzet van de hele SDA groep, de Benelux staat voor 26%. De Moerloose werkt ook aan de juridische stroomlijning. De vennootschappen in Mauritius werden vereffend. Het voorbije boekjaar sloot hij met SDA af met een groepswinst van 35 miljoen euro. Zijn vermogen stijgt tot 187 miljoen euro, zijn plaats op onze ranglijst gaat van 159 naar 123.



De verkoop en distributie van personenwagens in Afrika stootte de Moerloose in 2017 af naar zijn Frans-Marokaanse partner Optorg. Met de opbrengst van die verkoop nam hij de verdeling over van zware Volvo werkvoertuigen in Groot-Britannië. Die activiteit is nu goed voor 40 % van de hele omzet van de groep. In Nederland nam de Moerloose de groep Kuiken over en verankerde daarmee zijn Volvo-netwerk. De Benelux staat nu voor 26 % van de omzet. Afrika is daardoor teruggevallen op 20 %. De verdeling van landbouwvoertuigen en werktuigen van onder meer de merken John Deere en Hitachi is goed voor 13 % waarvan ook een belangrijk deel in Afrika wordt gerealiseerd.

De Moerloose stroomlijnt ook zijn juridische structuur. Zo brachten we recent het bericht dat zijn Luxemburgse holding African Equities naar België was gerepatrieerd. Met African Equities diversifieerde hij in Congolese hotels en de bouwsector. Belangrijkste activa van de holding zijn de Congolese hotels Grand Kavaria in Lubumbashi en vooral het Pullman Kinshasa Grand Hotel. Eind vorig jaar werden de Mauritaanse vennootschappen onder de Luxemburgse holding SDAI vereffend waarna de holding zelf fusioneerde met het moederbedrijf. De activiteit in Rwanda en Burundi werden stopgezet. Met SDA Holding presenteert de Moerloose een jaarverslag waarmee hij zo naar de beurs kan trekken.