NIEUW – Durfinvesteerder Frank Vlayen stapt (zelf) in de horeca

De toog van het Brughuis in Muizen.

Samen met een vriend heeft Frank Vlayen het vastgoed gekocht van het Brughuis, een bruine kroeg in Muizen aan de Dijle. De kroeg sloot eind 2017 de deuren nadat de toen 65-jarige uitbaatster Annemie Moons haar pensioen opzocht. Sedertdien stond de zaak leeg. Frank Vlayen is in eerste instantie bekend als ‘managing partner’ van het Nederlands-Belgische durfkapitaalfonds Waterland. Hij was mee met Marc Coucke aandeelhouder van Omega Pharma wanneer dat werd verkocht aan de Amerikaanse groep Perrigo. “Ik doe dit in persoonlijke naam. Het staat los van Waterland.” zegt Vlayen die verder niet veel commentaar kwijt wil. Het gaat om een privé-initiatief mee gestuurd door het feit dat de bruine kroeg in de wijk ligt waar Vlayen woont.



Frank Vlayen benadrukt nog dat zijn tussenkomst enkel betrekking heeft op het vastgoed. De exploitatie van het Brughuis wordt uitbesteed. Binnen enkele maanden moet de zaak terug de deuren openen. Samen met Piet De Smet richtte Vlayen de vennootschap “Vrienden van het Brughuis” op. Die kreeg een kapitaal mee van 300.000 euro. Vlayen stapte in het project omdat hij de kroeg wou behouden in zijn biotoop. Onder AnnemieMoons groeide het Brughuis uit tot een populair café.  “Hier mag je met vuile laarzen binnenkomen en soms ligt er onder elke tafel wel een hond. Daar kan ik me echt niet druk over maken”, zei Moonen daarover in een interview. De nabijheid van het natuurdomein Mechels Broek is daar niet vreemd aan. Moons werd ook bekend omwille van haar spaghettisaus. Daarmee sluit ze aan bij het profiel van het café Pee Klak uit Strombeek-Beveren.

De invoering van het rookverbod en de introductie van een witte kassa voor horecazaken die voeding verkopen, hebben een zwaar negatieve impact gehad op de sector. Vooral kleinere zaken zoals het Brughuis hebben daar onder te lijden. Eén van de belangrijke vaststellingen is dat de banken niet langer bereid zijn investeringskredieten te verschaffen aan horeca zaken. Dat maakt tussenkomsten zoals die van Frank Vlayen noodzakelijk om de diversiteit in de horeca in Vlaanderen te handhaven.

Het pand van het Brughuis