NIEUW – Eigen vermogen familie Hurbain nu al 55 miljoen euro overschat

Bernard Marchant, de echtgenoot van Christine Hurbain en sterke man van de familie.

Voor het zoveelste jaar op rij heeft bedrijfsrevisor KMPG opnieuw voorbehoud aangetekend tegen de groepsrekening van de holding Rossel & Cie. Via Rossel controleert de Brusselse familie Hurbain een gediversifieerde mediagroep met de krant Le Soir als vlaggenschip. KPMG verzet zich al jaren tegen het feit dat Rossel geen afschrijvingen boekt op haar positieve consolidatieverschillen. Dat laatste is het verschil tussen de boekhoudkundige waarde van door Rossel overgenomen bedrijven en de meerprijs die voor die overname werd betaald. Dat verschil moet worden afgeschreven en zal dus de winst naar beneden halen. Rossel doet dit echter niet. De pas gepubliceerde jaarrekening over 2019 toont een netto winst van de groep van 19 miljoen euro maar volgens de revisor is dat slechts 12,5 miljoen. Het eigen vermogen wil de revisor terugbrengen van 249 naar 193 miljoen euro.

De groepsomzet van Rossel over 2019 stagneert op 496 miljoen euro. De netto winst bedraagt 19 miljoen euro, een getal dat dus wordt weerlegd door KPMG. Opmerkelijk daarbij is onder meer dat Rossel 268 miljoen euro omzet haalt in Frankrijk tegenover 225 miljoen in België. In Frankrijk controleert de familie Hurbain onder meer de kranten Paris-Normandie, La Voix du Nord, Courrier Picard en Union de Reims.



Nu we het toch over opmerkelijke details hebben. In haar commentaar bij het jaarverslag stelt revisor KPMG dat het niet kon achterhalen hoe lang het al revisor is van de holding Rossel. Wel is het zeker dat dat al minstens 22 jaar onafgebroken het geval is, zo lezen we. Dat getal 22 is op zich al opmerkelijk. Bij de vorige jaarrekening was dat nog 20 jaar. Ergens is er dus een jaar bijgekomen de voorbije 12 maanden.