MEDIA – Familie Hurbain kaapt de Franse regionale krant Paris-Normandie weg voor de neus van de familie le Hodey

Bernard Marchant, geïnterviewd door de Franse regionale omroep France 3.

Mediabedrijven hebben het moeilijk dezer dagen hoor je wel eens, maar als je kijkt naar de expansiedrang van de Belgische krantengroepen, dan merk je daar niet zoveel van. Waar DPG (Het Laatste Nieuws) van Chrsitian Van Thillo en Mediahuis (De Standaard) de Nederlandse krantenmarkt onder zich verdelen, neemt de groep Rossel van de familie Hurbain de Noord-Franse regionale krant Paris-Normandie over. Rossel, bekend van hun vlaggenschip Le Soir, haalt het van de ook al Belgische groep IPM van de familie le Hodey. Bernard Marchant, CEO van Rossel en gehuwd met Christine Hurbain, versterkt daarmee de aanwezigheid van zijn groep in Noord-Frankrijk. De Belgische groep is nu al eigenaar van La Voix du Nord en kocht ook de noodlijdende Franse dagbladen Courrier Picard en Union de Reims over.

Paris-Normandie was in handen van de Franse industrieel Jean-Louis Louvel. Die vroeg in volle coronatijd de juridische liquidatie van het mediabedrijf. De krant zag zijn oplage de voorbije jaren terugvallen van 51.000 naar 43.000. Maar vooral, de groep torste 7 miljoen euro schuld mee. Louvel wou die schuld afschudden om daarna de krant opnieuw op te kopen. Hij wou dat doen in een 51/49 combinatie met de familie le Hodey en hun bedrijf IPM, bekend van de krant La Dernière Heure.Maar dat was buiten de waard gerekend, in casu Bernard Marchant. Die formuleerde aan de rechtbank een beter bod en ondersteunde dat met zijn ervaring met andere Franse kranten, iets waar zowel Louvel als IPM niet tegenop kunnen. Beide groepen stellen wel voor 60 van de 240 werknemers af te danken. Maar Rossel wil 3 miljoen euro kapitaal aanbrengen plus om en bij 2 miljoen investeringen in het bedrijf. Dat was meer dan IPM. Rossel kreeg ook de steun van het personeel en van de vakbond CGT. Die laatste botste al met Louval wanneer die was opgekomen bij de laatste regionale verkiezingen.

De Luikse veel geplaagde intercommunale Nethys bevestigt ondertussen dat ze nog steeds zoekt naar een koper voor hun regionale mediagroep Editions l’Avenir. Ook daar staan de families Hurbain en le Hodey tegenover elkaar.